Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon, despre majorarea tarifului la gaz pentru consumatorii finali - Cât vom plăti

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediaConductă de gaz
Conductă de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
Președintele PSRM consideră că o majorare a tarifului la gaz pentru consumatorii finali este inevitabilă și a numit câteva posibilități de compensare a populației de către stat.
CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Tariful pentru un metru cub de gaz pentru consumatorii din Republica Moldova ar putea ajunge la 8-13 lei. De această părere este liderul PSRM, Igor Dodon, care a fost invitat la o emisiune de la un post privat de televiziune.
Opinia fostului președinte al Republicii Moldova a fost solicitată în contextul în care Republica Moldova a semnat un contract de livrare a gazelor naturale cu Gazprom pe un termen de 5 ani.
Fostul președinte al Republicii Moldova consideră că în această situație guvernarea are două posibilități de a compensa această creștere. Este vorba despre compensarea tarifului prin împrumuturile externe sau prin alocări din buget și anularea TVA-ului pentru gaz în Republica Moldova.
În cel de al doilea caz, țara noastră ar putea economisi aproximativ 300 de milioane de lei, care ar putea fi utilizați pentru compensarea tarifului pentru consumatorii finali.

”Ar putea fi anulat TVA pentru gaz în Republica Moldova, care este de 8%. Aceasta ar da suplimentar circa 300 de milioane de lei care ar merge, de asemenea, la compensare. Dat fiind faptul că veniturile la buget, încasările, sunt destul de mari în acest an, datorită politicilor corecte de anul trecut pe care noi le-am pus ca bază, ar fi bine să anuleze TVA-ul și lucrul asta se face simplu, prin Parlament”, a comunicat Igor Dodon.

Potrivit fostului șef de stat, compensarea trebuie făcută pentru toți - și pentru populație, și pentru agenții economici.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Societate
Fostul director ANRE Victor Parlicov a estimat cu cât ar putea crește tariful la gaz

”Pentru că, dacă nu va fi această compensare, atunci prețurile… Care e sensul să compensezi la doar o parte a populației? Agenții economici vor plăti mai mult și vor ridica prețurile la produse și servicii. Și vom avea o creștere în lanț”.

Și expertul în energetică Victor Parlicov este de părere că ne așteaptă o creștere substanțială a tarifului la gazele naturale. Potrivit lui, prețul unui metru cub de gaz ar putea să crească de la 4 lei și 30 de bani, cât este acum, la aproximativ 10 lei.

”Dacă vom avea un preț de 450 de dolari, eu m-aș aștepta la o creștere până la nivelul de în jur de 10 lei un cub de gaz. Asta ar fi aproximativ, dacă să luăm în calcul doar componenta de gaz. Dar acolo mai sunt o mulțuime de factori - volumele, devierile financiare, cursul valutar. Ar putea fi o majorare istorică.

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă vicepremierul Andrei Spînu a declarat că este inevitabilă ajustarea tarifului la gazul natural, însă a dat asigurări că Guvernul va oferi compensații consumatorilor, pentru a slăbi povara financiară.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat că Moldovagaz va merge peste câteva zile la Agenția Națională pentru Reglementare Energetică să ceară majorarea tarifului, dar în paralel la Guvern se vor examina măsurile de susținere a populației.
Pe data de 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar în urma acestora contractul cu concernul rus a fost prelungit cu 5 ani. Părțile au agreat formula de preț propusă de partea moldovenească. Vicepremierul Andrei Spînu a menționat însă că nu poate face publice detaliile despre formarea prețului, invocând secretul comercial.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Moldova și Rusia
De azi avem gaz conform contractului prelungit cu Gazprom - Spînu: Sunt cu inima împăcată
Fluxul de știri
0