Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fostul director ANRE Victor Parlicov a estimat cu cât ar putea crește tariful la gaz

© Sputnik / Mihai CarausGaz
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Fostul director ANRE Victor Parlicov a estimat cât de mult ar putea crește tariful la faz pentru consumatorii finali, în condițiile în care mia de metri cubi va fi cumpărată cu 450 de dolari în noiembrie, așa cum a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.
CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Victor Parlicov a declarat la o emisiune de la un post privat de televiziune că prețul unui metru cub de gaz ar putea să crească de la 4 lei și 30 de bani, cât este acum, la aproximativ 10 lei.

„Dacă vom avea un preț de 450 de dolari, eu m-aș aștepta la o creștere până la nivelul de în jur de 10 lei un cub de gaz. Asta ar fi aproximativ, dacă să luăm în calcul doar componenta de gaz. Dar acolo mai sunt o mulțuime de factori - volumele, devierile financiare, cursul valutar. Ar putea fi o majorare istorică.

Noi am mai avut un preț de peste 400 de dolari în 2011. Acum cu un tarif de 450 de dolari, cred că economia noastră este într-o situație de rezistență mult mai bună decât în 2011”, a spus Victor Parlicov.
Astăzi în cadrul unei conferințe de presă vicepremierul Andrei Spînu a declarat că este inevitabilă ajustarea tarifului la gazul natural, însă a dat asigurări că Guvernul va oferi compensații consumatorilor, pentru a slăbi povara financiară.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat că Moldovagaz va merge peste câteva zile la Agenția Națională pentru Reglementare Energetică să ceară majorarea tarifului, dar în paralel la Guvern se vor examina măsurile de susținere a populației.
Avem angajamentul ca în următoarele zile Moldovagaz să meargă la ANRE să ceară creșterea tarifelor, iar Guvernul va veni cu un pachet de suport. Tariful va fi ajustat în luna noiembrie. Nu vreau să fac speculații. Cel mai mare preț care a fost achitat de cetățeni a fost de 6 lei și 20 de bani pentru un cub”, a spus Spînu.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Moldova și Rusia
Gazprom și Moldova au convenit să facă un audit al datoriilor Moldovagaz
Pe data de 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar în urma acestora contractul cu concernul rus a fost prelungit cu 5 ani. Părțile au agreat formula de preț propusă de partea moldovenească. Vicepremierul Andrei Spînu a menționat însă că nu poate face publice detaliile despre formarea prețului, invocând secretul comercial.
Fluxul de știri
0