Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea Constituțională cere opinia Comisiei de la Veneția privind Convenția de la Istanbul

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a solicitat Comisiei de la Veneția să se pronunțe în legătură cu ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlamentul Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneția privind constituționalitatea ratificării Convenției de la Istanbul. Un anunț în acest sens a fost plasat pe pagina oficială a CC.
Asta după ce anterior deputații socialiști au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul.
”În contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la pretinsa neconstituționalitate a Legii de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), vă aducem la cunoștință că Președintele Curții Constituționale, doamna Domnica Manole, a solicitat de la Comisia de la Veneția exprimarea unei opinii în legătură cu acest subiect”, este menționat în comunicatul emis de CC.
Curtea Constituțională a precizat că Comisia se va pronunța în acest sens în luna decembrie.
Amintim că în data de 19 octombrie socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Cu un anunț în acest sens a venit deputatul Grigore Novac, care a menționat că scopul Convenției este unul camuflat și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova.
”Referitor la motivele sesizării ne-am pronunțat de mai multe ori și considerăm că scopul Convenției este altul, camuflat și total străin convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova, dar, cel mai important, este contrar prevederilor Legii Supreme a Republicii Moldova”, a scris deputatul socialist Grigore Novac pe pagina sa de Facebook.
Grigore Novac - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Socialiștii au depus o sesizare la CC privind ratificarea Convenției de la Istanbul
Anterior, Mitropolia Moldovei a venit cu o adresare către președintele țării, Guvern și Parlament după ce s-a votat în prima lectură ratificarea Convenției de la Istanbul.
Semnatarii adresării arată că unul din cele mai controversate aspecte ale Convenției de la Istanbul este definiția conceptului de ”gen”. Potrivit art. 3, lit. c) al Convenției, “gen” va însemna rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați.
În data de 14 octombrie deputații din majoritatea parlamentară au votat în lectură finală ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul. Iar la 20 octombrie, președintele Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea documentului.
Deși oficial documentul ar lupta pentru prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor, mai multe state au atras atenția că aceasta dăunează unităţii familiale, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obţine o mai mare acceptare în societate.
Майя Санду на онлайн-встрече с представителями винодельческой отрасли Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Societate
Maia Sandu a promulgat ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul
Fluxul de știri
0