Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Gazprom a numit contractul cu Moldova „reciproc avantajos”: Care este formula de preț

© AFP 2022 / ALEXANDER NEMENOVAlexei Miller
Alexei Miller
 - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Concernul rus Gazprom a confirmat că a prelungit cu 5 ani contractul cu Moldovagaz și a precizat că acesta este reciproc avantajos.
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Gazprom și Moldovaz au prelungit cu 5 ani contractul anterior de livrare a gazelor rusești în condiții „reciproc avantajoase”, se menționează în mesajul postat de concernul rus pe pagina sa oficială de Telegram.
Prevederile contractului prelungit intră în vigoare începând cu 1 noiembrie.
De asemenea, Gazprom a menționat că a fost semnat și un protocol care va reglementa problemele curente în domeniul gazelor naturale de către șeful concernului rus Alexei Miller, vicepremierul Republicii Moldova, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și șeful Moldovagaz Vadim Ceban.
Atât Gazprom, cât și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susțin că se va utiliza formula de preț propusă de partea moldovenească. Aceasta înseamnă că prețul va fi format trimestrial, ținând cont de prețurile petrolului și gazelor din ultimele nouă luni. Cu toate acestea, detaliile contractului nu au fost precizate.
Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.
Această decizie a fost luată după mai multe runde de negocieri între autoritățile de la Chișinău și Federația Rusă. Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Până la sfârșitul acestei luni Republica Moldova va achiziționa însă gaz natural și din surse alternative, pe lângă gazul livrat de Gazprom. Asta pentru că partea rusă a livrat doar 67% din necesarul pentru luna octombrie, astfel, este nevoie de o anumită cantitate de combustibil albastru pentru a menține presiunea în rețea.
Astfel, în fiecare zi, Enercocom, compania responsabilă, a lansat licitații pentru companii străine care sunt gata să livreze gaze către țara noastră. Până astăzi, patru companii au furnizat zilnic câte un milion sau un milion și jumătate de metri cubi de gaze. Ucraina urmează să furnizeze mâine 500 de mii de metri cubi de gaze.
Fluxul de știri
0