Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ce avantaje oferă statutul de observator al UEEA pentru Moldova – declarații

© Photo : Executive Committee of the CISФлаги стран СНГ
Флаги стран СНГ - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Abonare
Statutul de observator al Uniunii Eurasiatice nu contravine Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Pentru Republica Moldova este bine să dețină statului de observator la Uniunea Economică Eurasiatică. Deși acest lucru nu oferă mari avantaje, decât cel de informare. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de fostul viceprim-ministru, ministru al economiei în Guvernul Ion Sturza, Alexandr Muravschi.
Trebuie precizat că acest comentariu a fost solicitat după declarația președintelui Maia Sandu în cadrul unui interviu pentru publicația rusească Kommersant, despre faptul că nu recunoaște statutul de observator al Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică. Asta deși țara noastră a obținut acest statut în cadrul UEEA în anul 2018.
Sandu consideră că Moldova nu este observator în Uniunea Economică Eurasiatică deoarece nu au fost îndeplinite toate procedurile de rigoare, conform legislației țării noastre.
"Nu au fost finalizate toate procedurile. Nu vă pot spune sigur care sunt, puteți verifica conform legislației Republicii Moldova, dar ceea ce știu este că mai mult decât un document semnat de fostul președinte nu s-a întâmplat nimic. Și nu credem că acest proces a fost finalizat", a declarat președintele țării.
În context, fostul ministru al economiei a fost întrebat dacă afectează sau nu statutul de observator al Moldovei la Uniunea Euroasiatică relațiile țării noastre cu UE.
Serghei Lavrov și Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Moldova și Rusia
A fost anunțată data întâlnirii miniștrilor de externe ai Moldovei și Rusiei la Moscova
El a precizat problema ar apărea doar dacă Moldova ar fi membru al acestei uniuni, deoarece acest lucru contravine Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
„Consider că noi nu trebuie să facem mișcări de reziliere a contractului cu UE și să redirecționăm politica spre integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică. Calea strategică și relațiile economice trebuie să fie în Uniunea Europeană. Statutul de observator al UEEA nu implică obligațiuni juridice. Observator al Uniunii Euroasiatice poți fi. Asta nu contravine legislației UE”, a mai spus Muravschi.
Totodată, doctorul habilitat în politologie, Victor Juc, a precizat că Republica Moldova poate să participe în cadrul mai multor Zone Economice de Liber Scimb cum ar fi UE, CEFTA sau CSI, dar nu poate fi membru concomitent al Uniunii Europene și al Uniunii Eurasiatice.
Acesta a mai spus că Republica Moldova trebuie să aibă relații economice bune cu toate statele din spațiul CSI, iar statutul de observator al UEEA nu poate decât să informeze Moldova din prima sursă despre ceea ce se întâmplă în cadrul acestei Uniuni.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Moldova și Rusia
Ce conține protocolul adițional semnat cu Gazprom: Spînu face dezvăluiri
Fluxul de știri
0