Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert polonez: Este puțin probabil că Polonia va continua livrările de gaz către Moldova

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Abonare
Expertul polonez în piața energetică, Lukas Milczanski, crede că este puțin probabil ca Polonia să continue să furnizeze gaze Moldovei.
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Este puțin probabil ca Republica Moldova să primească în continuare gaz natural de la Polonia. De această părere este expertul polonez în energetică, Lukas Milczanski, și a fost exprimată într-un comentariu pentru RIA Novosti. Potrivit acestuia, pentru a livra gaze către Moldova, chiar și Polonia trebuie să le achiziționaze.
Acest comentariu vine după ce în această săptămână, Republica Moldova a semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la compania poloneză PGNiG.
În cadrul unei emisiuni televizate, premierul Natalia Gavrilița a refuzat să anunțe o sumă exactă pentru o mie de metri cubi din Polonia, dar a precizat că prețul este la valoarea de piață și se ridică „în jur de o mie de dolari”.
Achiziția gazului din Polonia, ca și din celelalte surse alternative, se face în contextul în care Gazprom a livrat pentru Republica Moldova doar 67% din necesarul pentru luna octormbrie, astfel este nevoie de gaz pentru a menține presiunea în rețea.
Оренбургское нефтегазоконденсатное месторождение. - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Rusia
Economia verde, un simbol al crizei și prostiei politicienilor
„De fapt, compania poloneză PGNIG a furnizat o singură dată Moldovei doar un milion de metri cubi de gaz. Acesta este un volum nesemnificativ atât pentru Polonia, cât și pentru Moldova. Această cantitate pentru Moldova, pe baza consumului său, ar fi trebuit să fie suficientă pentru câteva ore”, a declarat Lukas Milczanski pentru RIA Novosti.
Acesta a mai spus că pentru a furniza gaz în Moldova, chiar Polonia trebuie să-l cumpere de undeva.
„Să vedem ce se întâmplă pe piața gazelor. Ieri, PGNIG a trimis o scrisoare către Gazprom prin care cere să scadă prețurile la gaz, deoarece prețurile mondiale au crescut brusc. Aceasta înseamnă că concernul polonez la fel este pus în situație de dificultate privind achiziționarea gazelor. O altă sursă poloneză - aceasta este gaz lichefiat din SUA. Această direcție nu este, prin definiție, ieftină, din moment ce vorbim de gaze lichefiate furnizate de cisterne peste ocean”, a mai spus expertul.
În acest caz, Lukas Milczanski este de părere că nu există niciun motiv pentru care furnizarea de gaze către Moldova din Polonia ar putea fi profitabilă din punct de vedere economic. Mai mult, acesta spune că Polonia nu are cum să vândă gaze Moldovei la un preţ mai ieftin decât cel de piață.
Republica Moldova a achiziționat „combustibil albastru” de la „Gazprom” în baza unui acord care a fost semnat încă din 2008, termenul acestuia expirând la 30 septembrie. Părțile nu au putut conveni asupra noilor condiții și au prelungit acordul cu o lună. În același timp, prețul combustibilului a crescut la 790 de dolari per mia de metri cubi.
Gazprom este gata să continue să furnizeze gaze Moldovei doar cu condiția ca datoria de peste 700 de milioane de dolari să fie rambursată. În caz contrar, de la 1 decembrie, livrările de gaze către Moldova pot fi oprite.
Pe 22 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a introdus starea de urgență în domeniul gazelor naturale, astfel încât fondurile de la buget să poată fi alocate rapid pentru achiziționarea de volume suplimentare de gaz pentru a menține presiunea în gazoduct.
Naftogaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Societate
Ucraina a început să furnizeze Moldovei 500 de mii de metri cubi de gaz
Fluxul de știri
0