Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Peskov: Negocierile cu Moldova privind gazele nu afectează imaginea Rusiei

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimedia Dmitri Peskov
 Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Abonare
Dmitri Peskov susține că imaginea politică a Rusiei în exterior nu este afectată din cauza lipsei unui acord de negociere dintre Gazprom cu Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Lipsa unui acord privind negocierile cu Moldova nu afectează în niciun fel imaginea politică a Rusiei și Gazprom în exterior. Despre acest lucru a spus purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

"Credem că acest lucru nu afectează în niciun fel imaginea politică Federației Ruse în exterior", a declarat Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că imaginea companiei Gazprom nu este afectată de negocierile cu Moldova, deoarece concernul rus își îndeplinește toate obligațiile.
"Imaginea Gazprom este imaculată", a spus Peskov. "Ați auzit cu toții și sunteți la curent cu declarațiile făcute în mod repetat de liderii europeni și șefii companiilor contrapartide în ultimele săptămâni, potrivit cărora Gazprom își îndeplinește exact toate obligațiile. Cu imaginea Gazpromului aceasta nu are nicio legătură, este o problemă absolut comercială. Gazprom nu poate să dea gaz și nu poate ierta datoriile, este o companie comercială".

Negocierile cu Gazprom continuă

Astăzi la Sankt Petersburg are loc o nouă întrevedere între șeful Gazprom, Alexei Miller și viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu. Părțile negociază pentru a treia zi consecutiv asupra termenilor unui nou contract de furnizare a gazelor rusești către Moldova și asupra problemelor actuale de interacțiune dintre Gazprom și Moldovagaz.
Dmitri Peskov, porte-parole du président russe - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Moldova și Rusia
Peskov, despre negocierile cu Moldova: Deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere
Joi, în cadru unui briefing de presă după reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE, prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova este interesată de semnarea unui contract pe terme lung, la un preț pe care și-l poate permite.
„Această criză energetică a lovit nu doar în republica Moldova. Este o creștere extraordinară pe care mai multe țări europene nu și-o pot permite, de aceea noi pledăm pentru un contract pe care să-l putem onora”, a mai spus Gavrilița.

Premierul Gavrilița spune ce se va întâmpla dacă nu se va ajunge la un acord cu Gazprom

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că dacă Moldova nu ajunge la un acord cu Gazprom, atunci țara va trebui să cheltuiască în următoarele cinci luni aproximativ 800 de milioane de euro pentru importurile de resurse energetice de la alți furnizori, pentru a face față cererii de iarnă, iar în acest sens ar putea fi necesita asistența UE. Premierul a făcut aceste afirmații într-un interviu pentru Financial Times, relatează RIA Novosti.
„În aceste patru-cinci luni, UE trebuie să dea de înțeles clar că sprijină Moldova... Moldova nu are nevoie de volume foarte mari... Sperăm că putem conta pe un sprijin de durată”, a spus politicianul.
Comentând decizia Comisiei Europene de a aloca Moldovei 60 de milioane de euro pentru ca țara să facă față crizei energetice, Gavrilița a declarat că acești bani vor ajuta la continuarea negocierilor, fără îngrijorări din cauza vremii.
Ea a menționat că următoarele două-trei săptămâni vor juca un rol cheie. „În următoarele săptămâni, prietenii Moldovei trebuie să ia măsuri... altfel țara va avea mari dificultăți în aspect social și politic”, consideră premierul.
Chișinăul nu vrea să aleagă între gaze mai ieftine și relații strânse cu Uniunea Europeană, a mai declarat premierul moldovean Natalia Gavrilița.
„Ea a spus că ”ar prefera să nu se afle într-o astfel de situație” în care să fie nevoită să aleagă între gaze mai ieftine și relații strânse cu Bruxellesul”, scrie publicația.
În același timp, Gavrilița a refuzat să comenteze dacă Moldova a primit propuneri de la companiile europene de a cumpăra gaze la un preț sub cel al pieței, ca alternativă la propunerea Gazprom. Potrivit politicianului, „nu există soluții ușoare”. "Noi căutăm un contract pe termen lung, un astfel de preț care să ne ajute să depășim actuala deviere de prețuri. Discutăm diverse opțiuni cu partenerii europeni", a declarat ea.
De asemenea, politicianul a refuzat să comenteze propunerea Gazpromului. Totuși, Gavrilița a menționat că negocierile cu Gazprom continuă și Chișinăul este întotdeauna „deschis către un parteneriat cu Gazprom, precum și către „relații economice normale și previzibile”.
Amintim că președintele Maia Sandu a susținut ieri un briefing după ședința Consiliului Suprem de Securitate în care a anunțat că a avut o discuție telefonică cu șeful adjunct al administrației președinției Federației Ruse Dmitri Kozak.
Брифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Politică
Sandu: Suntem la cheremul regimului de la Tiraspol
Ea a subliniat că discuția cu Kozak a avut drept scop facilitarea negocierilor care au loc la Sankt Petersburg cu Gazprom.
Președintele a menționat că negocierile cu Gazprom sunt în curs de desfășurare și că speră ca în urma acestora Moldova să obțină un preț avantajos la gaz.
Contractul de livrarea a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie, iar țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0