Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

MAI de la Moscova oferă detalii despre dosarele lui Platon, Plahotniuc și Usatîi din Rusia

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaMoscova
Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Abonare
În cazul extrădării în Federația Rusă, Platon, Plahotniuc șu Usatîi riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 20 de ani.
CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse a oferit noi detalii din dosarul penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi, care sunt acuzați de coordonarea unei grupări criminale internațională și că ar fi retras peste 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale.
În cadrul cercetării preliminare s-a stabilit că, din iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești „Moldindconbank” Veaceslav Platon împreună cu fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, precum și cu Alexandr Korkin, care ar fi implicat în diverse acte de corupție și afaceri în sectorul bancar, a dezvoltat un mecanism de retragere a banilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.
Pentru a-și pune în aplicare planurile, aceștia i-ar fi atras în „joc” pe Renato Usatîi, dar și pe actualii proprietari ai unor bănci rusești Oleg Vlasov, Alexandr Grigoriev și Oleg Kuzmin, care și-ar fi oferit instituțiile de creditare în calitate de instrument de infracțiune.
În dosar sunt implicați și șefii trezoreriei băncilor, Rinat Iusupov și Viner Șaripov, precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pahomov.
Veacesla Platon - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Societate
Platon, citat de Procuratură: Detalii noi în dosarul „Laundromat”
Plahotniuc, Platon și Usatîi au fost acuzați, în lipsa lor, de săvârșirea infracțiunilor în temeiul punctelor 1 și 2 ale articolului 210 și punctului 3 al articolului 193 din Codul Penal al Federației Ruse. Aceștia sunt învinuiți de coordonarea unei grupări criminale internaționale și de tranzacții ilegale de schimb valutar cu nerezidenți.
Judecătoria raionului Tverskoi al orașului Moscova a stabilit măsura preventivă sub forma detenției. Inculpații s-au ascuns de organele de drept din Federația Rusă și au fost trecuți pe lista de urmărire internațională.
Departamentul de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, prin Procuratura Generală a Rusiei, a solicitat extrădarea inculpaților Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi, care sunt cetățeni atât ai Federației Ruse, cât și ai Republicii Moldova.
Procuratura Generală a Republicii Moldova a refuzat extrădarea lui Veaceslav Platon în Federația Rusă. Până în prezent, nu au fost primite răspunsuri referitoare la Renato Usatîi și Vladimir Plahotniuc.
În cazul extrădării acuzaților, în conformitate cu sancțiunile articolelor din Codul Penal al Federației Ruse, aceștia riscă pedepse sub formă de închisoare de până la 20 de ani.
Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Analize și opinii
„Pandora Papers”: Plahotniuc a transferat milioane de euro printr-un offshore neozeelandez
Fluxul de știri
0