Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

„Pandora Papers”: Plahotniuc a transferat milioane de euro printr-un offshore neozeelandez

© Photo : Facebook / Vlad PlahotniucВладимир Плахотнюк
Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Abonare
În conturile trustului său din Noua Zeelandă, fostul președinte al PDM deținea 180 de milioane de euro, potrivit anchetatorilor.
CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Documentele din dosarul care poartă numele generic Pandora Papers, care au devenit cunoscute opiniei publice mondiale printr-o scurgere de informație fără precedent despre activitatea a sute e lideri mondiali, funcționari de cel mai înalt rang, stele ale show-business-ului, îl vizează și pe fostul lider al Partidului Democrat, cândva cel mai mare oligarh moldovean, Vladimir Plahotniuc.
După cum scrie publicația 1news din Auckland, documentele descoperite de jurnaliștii de investigație indică faptul că Plahotniuc, împreună cu compania offshore din Noua Zeelandă Asiaciti, a înființat Otiv Trust în 2011, prin care ulterior a transferat zeci de milioane de euro. Potrivi publicației, fostul oligarh moldovean a păstrat pe conturile trustului 180 de milioane de euro. În același timp autorii Pandora Papers aduc argumente care arată că fosta soție a lui Vlad Plahotniuc, în timp ce locuia în Elveția, i-a cerut acestuia transferuri de zeci de milioane de dolari către ea.
Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Societate
Unde este acum Vlad Plahotniuc – ce spune Procuratura
Mass-media moldovenești scriu cu referire la RISE Moldova că crearea trustului OTIV l-a costat Plahotniuc 15 mii euro, iar comisionul anual de gestiune a trustului a fost de 60 mii de euro anual din momentul deschiderii acestuia.
Până în prezent, împotriva lui Vladimir Plahotniuc au fost aduse în Moldova o serie de acuzații: pentru fraudă, spălare de bani și crearea unui grup infracțional. Acuzațiile au fost aduse în cadrul investigării furtului miliarde din sistemul bancar al Moldovei.
După ce a părăsit în pripă teritoriul țării în vara anului 2019, oligarhul fugar s-a stabilit temporar în Statele Unite, pe care a fost nevoit să le părăsească în ianuarie 2020. Locul unde se află acum Plahotniuc este necunoscut.
Reamintim că Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), finanțat, în special, de unul dintre fondurile lui George Soros, a publicat „Pandora Papers” privind posibila implicare a unor lideri mondiali în scheme offshore.
Задержание - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2021
Societate
Notarul lui Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Belgia și urmează să fie extrădat
Fluxul de știri
0