Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

HoReCa cere sprijin autorităților pentru a supraviețui

© Sputnik / Mihai CarausКишинев люди город
Кишинев люди город - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Abonare
Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement își exprimă îngrijorarea față de lipsa măsurilor de sprijin din partea autorităților în perioada restricțiilor din cauza COVID-19.
CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, MĂR, își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa măsurilor de sprijin din partea autorităților pentru desfășurarea activității în contextul restricțiilor impuse de ultima decizie a Comisiei Naționale de Sănătate Publică. În opinia lor, multe restaurante și cafenele vor suferi pierderi grave sau chiar își vor înceta activitățile ca urmare a noilor restricții.
Îngrijorarea vine după de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până în data de 30 noiembrie.
De asemenea, a adoptat și noi măsuri restrictive privind activitatea HoReCa, printre care se recomandă atingerea nivelului de vaccinare de 95%, până la 1 decembrie 2021, pentru angajații din domeniul HoReCa.
„MĂR își exprimă îngrijorarea față de lipsa măsurilor de suport pentru unitățile de alimentație publică, care în urma noilor restricții își vor sista activitatea, or alții vor înregistra pierderi majore. Îndemnăm în continuare autoritățile să compenseze măsurile restrictive cu măsuri de suport pentru afaceri. Afacerile tot mor”, este precizat într-un comunicat al Asociației.
Potrivit acesteia, fiecare din cei care conduc afaceri în domeniul HoReCa a trebuit să se adapteze și să facă față tuturor greutăților. Mai mult, aceștia sunt de părere că domeniul HoReCa a fost sectorul cel mai afectat de restricții și în același timp, cel mai ignorat de către autorități.
toamna, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Coronavirus
Noi restricții: Hotărârea integrală a Comisiei Sănătate Publică Chișinău
„Fiecare afacere s-a descurcat cum a putut. În privirea absentă a statului, mulți, din păcate au falimentat”, mai scriu cei de la MĂR.
Potrivit Asociației, în pandemie, majoritatea entităților de alimentație publică au respectat măsurile de siguranță, adoptate de către autorități și continuă să o facă.
În context, MĂR vine cu apelul către autorități și către cetățeni să „nu atace afacerile”.
Amintim că potrivit Hotărârea CNESP din 26 octombrie, din data de 8 noiembrie vor fi sistate organizarea petrecerilor în Moldova.
„Se sistează organizarea și desfășurarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive)”, se menționează în hotărârea Comisiei publicată astăzi.
Până în data de 8 noiembrie însă petrecerile vor putea fi organizate cu un număr limitat de invitați.
„Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 50 de persoane în spații interioare sau a 100 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare vizitator/client, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19”, se menționează în hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică.
Fluxul de știri
0