Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Noi restricții: Hotărârea integrală a Comisiei Sănătate Publică Chișinău

© Sputnik / Mihai Caraustoamna, imagine simbol
toamna, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Abonare
Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a convocat în ședință unde a adopta noi măsuri de protecție împotriva coronavirusului.
CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a decis noi măsuri de protecție.
Astfel, în decizie este specificat că Direcția generală asistență socială și sănătate este obligată să actualizeze Planul de răspuns și control al sistemului de sănătate din oraș la infecția de coronavirus și să înainteze modalități de fortificare a capacităților de spitalizare, în condițiile în care instituțiile municipale de sănătate și-au atins capacitatea totală de spitalizare.
De asemenea, Comisia solicită Ministerului Sănătății asigurarea instituțiilor municipale de sănătate cu medicamente și preparate antivirale conform Protocolului Clinic Național de management al infecției COVID-19.

Hotărârea integrală a CESP a municipiul Chișinău, nr. 47 din
29 octombrie 2021

1.
Se ia act și se transpune prevederile Hotărârii nr. 64 din 26 octombrie 2021 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, inclusiv de prelungire pe întreg teritoriul Republicii Moldova a stării de urgență în sănătate publică până la 30 noiembrie 2021.
2.
Se ia act de raportul prezentat de Centrul de Sănătate Publică Chișinău privind situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19 pe teritoriul administrativ Chișinău, cu menținerea nivelului de risc ,,Alertă de cod Roșu", cu pronostic epidemiologic nefavorabil.
3.
Direcția generală asistență socială și sănătate a Consiliului Municipal Chișinău va actualiza Planul de răspuns și control a sistemului de sănătate din mun. Chișinău la infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19), cu înaintarea propunerilor de fortificare a capacităților de spitalizare a pacienților infectați cu noul coronavirus.
4.
Pentru securizarea activității Centrului COVID-19 de la Moldexpo Comisia extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău atenționează Ministerul Sănătății, fondatorul Centrului, despre pericolul apariției situațiilor neconforme și insistă repetat pe instalarea imediată a stației de oxigen disponibile la Minister.
5.
Comisia extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău solicită Ministerului Sănătății asigurarea, în regim de maximă urgență, a spitalelor clinice municipale COVID-19, cu medicamente și preparate antivirale pentru tratamentul infecției cu coronavirus de tip nou, conform Protocolului Clinic Național de management a infecției COVID-19.
6.
Comisia extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău cere suportul emergent al Ministerului Sănătății în dotarea cu echipamente medicale esențiale necesare spitalelor clinice municipale COVID-19 (conform scrisorii nr. 02- 106/982 din 13.10.2021).
7.
Se recomandă atingerea nivelului de vaccinare de 95%, până la 1 decembrie 2021, pentru următoarele categorii de angajați în prima linie, de pe teritoriul mun. Chișinău, a căror interacțiune cu cetățenii prezintă un grad înalt de risc de infectare:

- angajații Primăriei mun. Chișinău și subdiviziunilor din subordine, precum
și toți cei care, prin natura activității, interacționează nemijlocit cu cetățenii;
- personalul instituțiilor medico-sanitare publice și private, al instituțiilor socio-medicale și al instituțiilor de reabilitare/recuperare/balneo-sanatoriale;
- personalul centrelor de plasament pentru copii;
- personalul centrelor de plasament pentru vârstnici;
- personalul din unitățile poștale care interacționează nemijlocit cu clienții;
- personalul din unitățile bancare care interacționează nemijlocit cu clienții;
- șoferii/transportatorii de pasageri auto/avia/feroviar, taxatorii;
- angajații din domeniul HoReCa.
8.
Direcția generală asistență socială și sănătate, de comun cu Regia Transport Electric Chișinău și Parcul Urban de Autobuze vor asigura activitatea punctelor mobile de vaccinare (troleibuzul și autobuzul de vaccinare) conform programului stabilit.
9.
În temeiul Ordinului nr. 1474, emis de Ministerul Educației și Cercetării, in instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal din mun. Chișinău vacanța de toamnă se prelungește până la 7 noiembrie.
10.
Se solicită repetat și insistent suportul autorităților din domeniul ordinii publice și organelor cu funcții de control (Ministerul Afacerilor lnterne, Inspectoratul General de Carabinieri, Agenția Națională de Sănătate Publică, Agenția Națională de Securitate Alimentară, altor instituții abilitate) în monitorizarea respectării de către persoanele fizice și juridice a prevederilor Hotărârilor CNESP și CESP Chișinău pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19 pe teritoriul municipiului, inclusiv in piețe și centre comerciale, stații de așteptare și în transportul public.
11.
Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expuse în prezenta Hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și servește temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor fizice și juridice.
12.
Direcția Relații Publice și Buget Civil a Primăriei mun. Chișinău va asigura informarea populației despre prevederile prezentei Hotărâri.
13.
În funcție de evoluția situației epidemiologice, măsurile de sănătate publică vor fi revizuite.
14.
Prezenta Hotărâre intră în vigoare din momentul emiterii și se publică pe pagina oficială a Primăriei municipiului Chișinău.
Fluxul de știri
0