Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ucraina a început să furnizeze Moldovei 500 de mii de metri cubi de gaz

© Sputnik / СтрингерNaftogaz
Naftogaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Compania ucraineană Naftogaz a câștigat una dintre licitațiile lansate de Energocom pentru furnizarea gazelor Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. Naftogaz a anunțat că este gata să furnizeze Moldovei 500 de mii de metri cubi de gaz. Mesajul a fost publicat pe site-ul oficial al companiei.
"Societatea Națională pe Acțiuni va continua să participe la licitațiile părții moldovenești pentru achiziționarea volumelor suplimentare de gaze. Dacă propunerea va fi aprobată, Naftogaz este pregătită să furnizeze cantitățile necesare de gaz Moldovei", a adăugat Naftogaz.
În mesaj se precizează că acest contract de furnizare a partidei de gaz a fost oficializat ca un acord adițional la acordul-cadru dintre Naftogaz și întreprinderea de stat din Republica Moldova Energocom.
În seara zilei de 28 octombrie s-a aflat că una dintre licitațiile pentru furnizarea de gaze Moldovei, anunțată de Energocom, a fost câștigată de compania ucraineană Naftogaz.
Între timp la Sankt Petersburg continuă negocierile cu Gazprom pentru semnarea unui contract pe termen lung.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că nu s-a ajuns deocamdată la o înțelegere în negocierile cu Moldova privind livrarea gazului.
„Există un vânzător, există un cumpărător, trebuie conveniți termenii contractului. Dacă opiniile nu coincid, atunci nu se poate face nimic. Dar, desigur, Gazprom este deschis să continue negocierile, să caute opțiuni reciproc acceptabile”, a spus Dmitri Peskov după ce a fost întrebat de jurnaliști cum apreciază Kremlinul negocierile cu Moldova privind livrarea gazului.
Joi, în cadru unui briefing de presă după reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE, prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova este interesată de semnarea unui contract pe terme lung, la un preț pe care și-l poate permite.
„Această criză energetică a lovit nu doar în republica Moldova. Este o creștere extraordinară pe care mai multe țări europene nu și-o pot permite, de aceea noi pledăm pentru un contract pe care să-l putem onora”, a mai spus Gavrilița.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că dacă Moldova nu ajunge la un acord cu Gazprom, atunci țara va trebui să cheltuiască în următoarele cinci luni aproximativ 800 de milioane de euro pentru importurile de resurse energetice de la alți furnizori, pentru a face față cererii de iarnă, iar în acest sens ar putea fi necesita asistența UE. Premierul a făcut aceste afirmații într-un interviu pentru Financial Times, relatează RIA Novosti.
„În aceste patru-cinci luni, UE trebuie să dea de înțeles clar că sprijină Moldova... Moldova nu are nevoie de volume foarte mari... Sperăm că putem conta pe un sprijin de durată”, a spus politicianul.
Natalia Gavrilița, - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Moldova și Rusia
Premierul Gavrilița spune ce se va întâmpla dacă nu se va ajunge la un acord cu Gazprom
Chișinăul nu vrea să aleagă între gaze mai ieftine și relații strânse cu Uniunea Europeană, a mai declarat premierul moldovean Natalia Gavrilița.
„Ea a spus că ”ar prefera să nu se afle într-o astfel de situație” în care să fie nevoită să aleagă între gaze mai ieftine și relații strânse cu Bruxellesul”, scrie publicația.
În același timp, Gavrilița a refuzat să comenteze dacă Moldova a primit propuneri de la companiile europene de a cumpăra gaze la un preț sub cel al pieței, ca alternativă la propunerea Gazprom. Potrivit politicianului, „nu există soluții ușoare”. "Noi căutăm un contract pe termen lung, un astfel de preț care să ne ajute să depășim actuala deviere de prețuri. Discutăm diverse opțiuni cu partenerii europeni", a declarat ea.
Fluxul de știri
0