Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sandu: Guvernul are dreptate când optează pentru un contract pe termen lung cu Gazprom

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Abonare
Sandu: Guvernul are dreptate atunci când spune că vrea un contract de lungă durată cu ”Gazprom”, dar este nevoit să cumpere acum gaz de pe piață.
CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, consideră că Guvernul are dreptate atunci când optează pentru un contract pe o perioadă mai mare cu ”Gazprom” și încearcă să obțină acest contract, în condiții bune.
Totodată fiind întrebată în cadrul conferinței de presă susținută dup ședința CSS dacă nu există o contradicție aici, în contextul în care Executivul a achiziționat în ultimele zile anumite cantități de gaze de pe piață la prețuri exagerate, Maia Sandu a precizat că acest lucru se face pentru că ”Gazprom” nu livrează tot volumul necesar.
Întrebarea a fost adresată în contextul în care Energocom a cumpărat recent câte un milion de metri cubi de gaz de la compania poloneză PGNiG și de compania olandeză Vitol. Miercuri a fost anunțată a treia licitație pentru achiziționarea de probă a 1,5 milioane de metri cubi de gaz pentru menținerea presiunii în sistem.
Până la semnarea unui nou contract, sunt necesare aceste achiziții prin Energocom, a subliniat președintele.
”Până atunci, pentru că în luna octombrie, în pofida faptului că Republica Moldova plătește prețul de piață, ”Gazprom” nu furnizează tot volumul de care avem nevoie, din acest motiv Guvernul este în situația în care trebuie să cumpere volumul care nu ne ajunge”, a răspuns Maia Sandu.
Până se rezolvă problema cu ”Gazptom”, se cumpără prin Energocom, prin mecanismul care a fost stabilit de Guvern, a adăugat șeful statului.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Societate
Sandu face apel la solidaritate națională: „După o iarnă cu provocări va veni o primăvară”
Aflată într-o vizită la Bruxelles, premierul Natalia Gavrilița a declarat în cadrul unui briefing de presă, după reuniunea Consiliului de Asoricere RM-UE, că în negocierile autorităților de la Chișinău cu Gazprom privind semnarea unui acord pe termen lung de livrare a gazelor se înregistrează anumite progrese.
”Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se află în aceste zile la Sankt Petersburg. Negocierile au loc. Se înregistrează un anumit progres în aceste negocieri”, a precizat Gavrilița.
Din 1 octombrie, Gazprom a prelungit contractul cu Moldova pentru o lună. Câteva zile mai târziu, Moldovagaz a comunicat că consumul de gaz în țară depășește temporar livrările și poate duce la probleme.
Parlamentul a impus pe 22 octombrie starea de urgență din cauza crizei energetice, pentru a putea aloca rapid fonduri de la buget pentru volume suplimentare de gaze. Ulterior, Chișinăul a cumpărat câte un milion de metri cubi de combustibil de la compania poloneză PGNiG și compania olandeză Vitol.
Moldova a achiziționat gaze de la Gazprom în baza unui acord din 2008, care a expirat la 30 septembrie. Părțile nu au putut conveni asupra noilor condiții și au prelungit acordul până la sfârșitul lunii octombrie. În același timp, prețul combustibilului a crescut până la 790 de dolari pentru mia de metri cubi.
Kremlinul - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Politică
Când va efectua Maia Sandu o vizită la Moscova: Răspunsul președintelui
Fluxul de știri
0