Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura vine cu precizări despre presupusa vioară Stradivari: A fost implicat INTERPOL

© Pixabay / PexelsVioară
Vioară - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Abonare
Procuratura Generală a venit cu noi detalii despre tentativa de scoatere din țară a viorii care ar data din secolul al XVIII-lea și ar fi fost creată ce celebrul lutier italian Antonio Stradivari.
CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Vioara care se presupunea că ar fi o lucrare a celebrul lutier italian Antonio Stradivari, confiscată de vameși pe Aeroportul Internațional Chișinău, nu a fost declarată în modul stabilit de lege.
Precizarea a fost făcută de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, după ce în data de 22 octombrie instrumentul care se presupune că ar valora două milioane de euro a fost confiscată de la violonista care urma să ajungă în Federația Rusă.
Procurorii precizează că legea interzice scoaterea din țară a valorilor din domeniul artei fără deținerea autorizației eliberate de Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală.
Totodată, în comunicatul Procuraturii Generale sunt specificate prevederile Convenției de la Paris asupra măsurilor ce urmează a fi luate pentru interzicerea şi împiedicarea operațiunilor ilicite de import, export şi transfer de proprietate al bunurilor culturale, ratificată de Moldova în 2007.
Aceasta stabilește obligația statelor membre de a lua toate măsurile necesare pentru a sechestra bunurile culturale ce nu dețin o autorizație de expediție, în vederea evitării circulației ilegale a acestora și de a informa statul de origine a bunului cultural.
Vioara a fost examinată în detalii cu participarea experților și a deținătorului instrumentului reținut la Aeroportul Internațional Chișinău.
În continuare, prin intermediul serviciului INTERPOL, urmează să fie stabilit statutul viorii ridicate, valoarea de facto a acesteia și dacă ea reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine.
Ulterior, în baza rezultatelor procedurilor enunțate, oamenii legii urmează să aprecieze statutul procesual al persoanei care deținea instrumentul muzical la ieșirea din Moldova.
Ieri a devenit cunoscută identitatea femeii care a încercat să scoată din Republica Moldova vioara Stradivari. Este vorba despre cunoscuta violonistă moldoveancă Alexandra Cunonova.
Amintim că ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a calificat drept o confuzie regretabilă cazul cu confiscării viorii despre care se presupune că ar fi a lui Stradivari. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, oficialul a luat apărare violonistei asupra căreia a fost depistat instrumentul.
Potrivit ofițerului de presă al Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu, violonista avea asupra sa acte care ar confirma că instrumentul ei este o vioară Stradivari și că valoarea acesteia este de două milioane de euro.
Vioară - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Societate
Contrabandă cu vioara lui Stradivari? Instrument de 2 milioane de euro, confiscat de Vamă
Fluxul de știri
0