Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Trei nou-născuți bolnavi de COVID-19 sunt conectați la ventilare artificială

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaSecția Patologii a nou-născuților și copiilor născuți prematur
Secția Patologii a nou-născuților și copiilor născuți prematur - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Abonare
Nu doar adulții ajung să fie conectați la ventilare mecanică din cauza noului coronavirus. În prezent, trei nou-născuți bolnavi de COVID-19 respiră cu ajutorul aparatelor.
CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. COVID-19 afectează grav nu doar adulții, dar și copiii. Coordonatoarea Programului Național de Imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, Ninel Revenco, a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune că în spitale se află în prezent trei nou-născuți bolnavi de COVID-19 care sunt intubați.
Revenco susține că această situație putea fi evitată dacă mamele acestor copii ar fi fost vaccinate împotriva COVID-19. Totodată, ea a menționat că toate sperietorile despre vaccinare sunt un mit și a îndemnat oamenii să creadă în știință, dar nu în teorii conspiraționiste și alte mituri legate de vaccinare.

„Acești copii puteau fi protejați dacă mamele lor se vaccinau împotriva COVID-19. Astfel, mama își proteja copilul nou-născut. Se recomandă vaccinarea începând cu a 28-a lună. La fel, nu este o contraindicație pentru vaccinare dacă femeia alăptează. Din contra, ea îl hrănește pe copil, ea face anticorpi și prin laptele matern ea îi transmite și copilului acești anticorpi”, a declarat Ninel Revenco.

Revenco a menționat că există registre în care se duce evidența femeilor gravide din lume care s-au imunizat și că rezultatele sunt pozitive, din acest motiv femeile însărcinate nu trebuie să fie reticente, a precizat specialistul.
În context, epidemiologul Ala Tocarciuc a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că în prezent, singura soluție de a scăpa de noul coronavirus este vaccinarea, iar autoritățile trebuie să introducă obligativitatea imunizării împotriva COVID-19, așa cum s-a făcut și în alte state unde acum rata de vaccinare este de 80%, a precizat expertul.
„Mai mult de jumătate de an, oamenii au fost rugați frumos să se vaccineze, dar cred că deja a venit timpul să se treacă la măsuri mult mai dure și să fie impusă vaccinarea. Tratamentul bolnavilor de COVID-19 este foarte costisitor, iar statul cheltuie dublu. În primul rând se cheltuiesc bani pentru tratamentul celor nevaccinați, într-al doilea rând se pierd banii pentru că din cauza restricțiilor impuse, cei vaccinați nu pot activa în regim normal”, a declarat Ala Tocarciuc.
Precizăm că până în prezent, în țară s-au administrat aproape 1 500 000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Datele Ministerului Sănătății arată că circa 98 la sută dintre cei care ajung în secția de Terapie Intensivă sunt nevaccinați.
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Coronavirus
De când începe vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 și administrarea dozei a treia
Datele mai arată că în prezent, aproape 25 la sută din populația țării s-a imunizat împotriva noului coronavirus. Totodată, cei mai mulți vaccinați sunt cei cu vârsta de peste 60 de ani, în timp ce tinerii sunt mai reticenți și procentul de imunizați în rândul lor este mult mai mic, susțin autoritățile.
Până acum, 1 356 de femei gravide s-au îmbolnăvit de COVID-19. Cele mai multe se înregistrează în trimestrul trei de sarcină. Peste 21 de mii de copii din țară s-au infectat până în prezent cu noul virus, dintre care şase la sută au mai puțin de un an.
Fluxul de știri
0