Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920
Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

MAE rus a făcut dezvăluiri despre negocierile cu Moldova privind gazele

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Trecere la banca de fotografiiMinisterul rus de Externe
Ministerul rus de Externe - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Viceministrul de Externe Pankin: Rusia nu va purta negocierile cu privire la gaze în detrimentul Moldovei.
CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Partea rusă nu are de gând să poarte negocieri cu privire la furnizarea de gaze naturale către Moldova în detrimentul acestei țări, a declarat pentru RIA Novosti viceministrul de Externe Alexandr Pankin.
„Negocierile se desfășoară, acestea fie se vor încheia cu acorduri, și atunci ele vor implementate, fie nu se vor încheia cu acorduri, și atunci pot fi orice scenarii, însă nimeni nu are de gând să facă asta în detrimentul Moldovei”, a spus el într-un interviu acordat agenției în marja forumului economic de la Verona.
Pe 27 octombrie, șeful Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, și cu președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Cheban, pentru a discuta noul contract.
Anul trecut, concernul rus i-a furnizat Moldovei 3,05 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Acest volum reprezintă pentru companie aproximativ 1,7% din totalul exporturilor către țările din afara CSI (179,3 miliarde de metri cubi de gaze în 2020).

Criza gazelor în Moldova

Din 1 octombrie, Gazprom a prelungit contractul cu Moldova pentru o lună. Câteva zile mai târziu, Moldovagaz a comunicat că consumul de gaz în țară depășește temporar livrările și poate duce la probleme.
Parlamentul a impus pe 22 octombrie starea de urgență din cauza crizei energetice, pentru a putea aloca rapid fonduri de la buget pentru volume suplimentare de gaze. Ulterior, Chișinăul a cumpărat câte un milion de metri cubi de combustibil de la compania poloneză PGNiG și compania olandeză Vitol.
Moldova a achiziționat gaze de la Gazprom în baza unui acord din 2008, care a expirat la 30 septembrie. Părțile nu au putut conveni asupra noilor condiții și au prelungit acordul până la sfârșitul lunii octombrie. În același timp, prețul combustibilului a crescut până la 790 de dolari pentru mia de metri cubi.
deputatul PAS, Vladimir Bolea - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Analize și opinii
Vladimir Bolea, despre datoria Moldovei pentru gaze: Este o chestie de onoare
Potrivit sursei, Rusia a formulat condițiile unui nou contract pe termen lung în felul următor: acesta ar trebui încheiat doar în baza prețurilor la gaze de pe piața europeană, partea rusă fiind gata totodată să ofere o reducere de până la 25% , cu condiția ca partea moldovenească să achite datoria acumulată pentru gazele deja furnizate, care constituie aproximativ 700 de milioane de dolari, însă nu momentan, ci cu o eșalonare în timp a acestora. În cazul contrar, cooperarea ar putea fi suspendată din decembrie.
Încheierea unui nou contract pe termen lung înainte de 1 noiembrie, după cum a comunicat o sursă apropiată negocierilor, este „foarte îndoielnică”, există riscuri de oprire completă a furnizării.
Fluxul de știri
0