Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Gavrilița: Negocierile cu Gazprom înregistrează un anumit progres

© Sputnik / Mihai CarausНаталья Гаврилица
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Abonare
Prim-ministrul Natalia Gavrilița spune că sunt înregistrate anumite rezultate în procesul de negocieri cu Gazprom privind furnizarea gazelor.
CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. În negocierile autorităților de la Chișinău cu Gazprom privind semnarea unui acord pe termen lung de livrare a gazelor se înregistrează anumite progrese, a anunțat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unui briefing de presă, după reuniunea Consiliului de Asoricere RM-UE. Ea nu a precizat însă despre ce progrese este vorba.

„Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se află în aceste zile la Sankt Petersburg. Negocierile au loc. Se înregistrează un anumit progres în aceste negocieri”, a precizat Gavrilița.

Totodată, Gavrilița a declarat că Republica Moldova este interesată de semnarea unui contract pe terme lung, la un preț pe care și-l poate permite.

„Această criză energetică a lovit nu doar în republica Moldova. Este o creștere extraordinară pe care mai multe țări europene nu și-o pot permite, de aceea noi pledăm pentru un contract pe care să-l putem onora”, a mai spus Gavrilița.

Mai mult, ea a menționat că țara noastră a avut o relație de ani de zile cu Gazprom și că am fost parteneri de încredere în toată această perioadă. În context, se dorește ca negocierile să fie pragmatice, axate pe dimensiunea economică și comercială.
Josep Borrell - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Internațional
UE acuză Rusia de presiune politică în criza gazelor din Moldova: Poziția Moscovei
Întrebat de un jurnalist de la Financial Time dacă Uniunea Europeană va fi „dezamăgită dacă Republica Moldova va semna un astfel de acord cu Gazprom”, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședintele Josep Borrell a declarat că UE nu poate dicta Moldovei ce și cum să facă.

„Evident că nu vom spune autorităților Moldovei ce trebuie să facă. Este un stat suveran, stăpân pe propria soartă și propriile hotărâri, în funcție de capacitățile lor, de valorile lor, de interesele lor. Dacă au această posibilitate de a negocia cu o abordare pragmatică, dacă pot suplimenta acordul cu Gazprom, evident că nu vom bloca acest lucru”, a răspuns Borrell.

El nu a eziat să acuze repetat Federația Rusă de presiune politică asupra Republicii Moldova în problema gazelor naturale, declarând că livrarea gazelor a devenit o „armă” pentru Rusia.
Totodată, reprezentanții concernului rus au declarat anterior că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților moldovenești.
„Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov.
Și purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că nu există condiționări politice în negocierile dintre Federația Rusă și Republica Moldova privind livrările de gaze și nici nu pot fi. Potrivit acestuia este vorba doar de chestiuni exclusiv comerciale.
Amintim, ministrul Infrastructurii și Dezvorltării Regionale Andrei Spînu se află încă la Sankt Petersburg unde continuă negocierile cu Gazprom.
Брифинг Майи Санду и Франка Вальтера-Штайнмайера в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Politică
Ultima oră: Maia Sandu convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate
Fluxul de știri
0