Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Ministerul Sănătății, date tot mai alarmante: Va fi instituită oare starea de urgență

© Inquam Photos / OCTAV GANEABolnav de COVID la spital
Bolnav de COVID la spital - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Abonare
Situația epidemiologică din țară devine tot mai alarmantă. Doar săptămâna trecută s-au înregistrat circa 11 mii de cazuri noi de COVID-19.
CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Tradițional, Ministerul Sănătății a prezentat datele privind situația epidemică din țară. Astfel, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că incidența cazurilor de COVID-19 este de 308 la o sută de mii de persoane. Datele arată că săptămâna trecută, numărul de cazuri noi a crescut cu 16 la sută, comparativ cu datele de acum două săptămâni.
Astfel, dacă situația nu se va schimba spre bine, atunci există riscul ca să fie instituită starea de urgență. Asta pentru că, în decizia CNESP se menționează că dacă la nivel național se va depăși incidența de 350 de cazuri de COVID-19 la 100 de mii oameni, atunci Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică se va convoca în termen de 24 de ore pentru a decide înaintarea către Comisia pentru Situații Excepționale a propunerii de a se declara starea de urgență.
În cadrul conferinței de presă, Nemerenco a menționat că în prezent, majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID-19 fac forme ușoare. Totuși, 80 la sută dintre cei infectați cu noul virus sunt nevaccinați, precizează ministrul Sănătății.
Datele prezentate de Ministerul Sănătății mai arată că mortalitatea reprezintă șapte decese la 100 de mii de persoane.

Nemerenco a menționat că cea mai gravă situație este în municipiile Bălți și Chișinău, unde se înregistrează cel mai mare număr de îmbolnăviri cu COVID-19. Totodată, în raionale Glodeni, Basarabeasca, Anenii Noi, Dondușeni, Sângerei și Edineț se menține Codul Roșu.

Ala Nemerenco a menționat că rata de spitalizare a crescut cu 35% și că au crescut și numărul de cazuri grave. Din cele peste 3 200 de paturi disponibile pentru cei infectați cu noul virus, circa 340 sunt libere în secțiile terapeutice și în jur de 17 - în secțiile de Terapie Intensivă.
Până în prezent, 21 658 de copii au fost infectați cu noul virus. Cei mai mulți, adică 55%, sunt de 11 - 17 ani. Ministrul Sănătății a precizat că în prezent doi copii se află într-o stare gravă și sunt internați la Institutul Mamei și Copilului (IMC).
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Coronavirus
De când începe vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 și administrarea dozei a treia
Totodată, 31 de copii sunt internați la IMC, 77 sunt la Spitalul municipal de Boli Contagioase, 40 sunt internați în spitalul din Bălți și 20 de copii cu COVID-19 sunt la Spitalul Clinic de Copii „Valentin Ignatenco”. Nemerenco a menționat că numărul mare de copii internați în spitale se atentă din cauza că protocolul prevede internarea tuturor minorilor, indiferent de forma de boală pe care o fac aceștia.
Datele Ministerului Sănătății mai arată că până acum, 1 356 de femei gravide s-au îmbolnăvit de COVID-19. Cele mai multe se înregistrează în trimestrul trei de sarcină.
Fluxul de știri
0