Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine totuși trebuie să meargă la negocierile cu Gazprom - expert

CC0 / Pixabay / Magnascan / Газ
Газ - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Abonare
Expertul economic Boris Foca a explicat cine ar trebui să meargă la negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor, pentru a obține un contract avantajos.
CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. La negocierile cu Gazprom privind un nou contract de livrare a gazelor ar trebui să meargă conducerea de vârf a țării, dar nu miniștrii desemnați. Declarația a fost făcută de președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China în studioul Sputnik Moldova.
Asta după ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a avut două tentative eșuate în discuțiile cu Gazprom, iar astăzi a mers din nou în Federația Rusă, în speranța că de această dată norocul „îi va surâde”.

"După mine ar fi corect să meargă la discuții primele persoane în stat, nu doar să trimitem careva miniștri. Asta ar demonstra intenția noastră că suntem totalmente deschiși", a spus Foca.

Potrivit expertului economic, delegația Moldovei trebuie să fie mai pregătită în tratative.
"Rusia este un partener strategic pentru Republica Moldova. În primul rând relația cu Federația Rusă trebuie să fie una pragmatică și să pornim de la ideea interesului cetățeanului", a menționat expertul.
Amintim că Moldova a semnat luni și marți contracte de furnizare în țară a câte un milion de metri cubi de gaze cu compania poloneză PGNiG și compania olandeză Vitol. Prețul la care este achiziționat gazul nu a fost dezvăluit, dar potrivit premierului Gavriliță acesta ar fi în jur de 1000 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz. De asemenea, astăzi Republica Moldova a anunțat o licitație pentru achiziționarea de probă a 1,5 milioane de metri cubi de gaz pentru menținerea presiunii în sistem.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Politică
Moldova anunță a treia licitație pentru cumpărarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaz

Criza gazelor din Moldova

Gazprom a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul cu Moldova, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Reprezentantul concernului rus Serghei Kuprianov a declarat că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților moldovenești.
"S-a creat o situație foarte dificilă cu furnizarea gazelor rusești către Moldova. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților moldovenești. Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus Kuprianov.
Kuprianov a explicat că Republica Moldova a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat.
„În prezent, suma datoriei este de 433 milioane dolari și, ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală datorată este de 709 milioane dolari.
În același timp, reprezentanții Moldovei, din anumite motive, nu vor să recunoască suma acumulată a datoriei. De asemenea, reprezentanților Moldovei nu le place prețul gazului, deși prețurile aici sunt clare și transparente", a adăugat el.
Kuprianov a spus că Gazprom este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor către Moldova cu rambursarea integrală a datoriei.
„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească solicită prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale acestui an. Gazprom a mers și aici în întâmpinare - a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească va plăti integral pentru livrările din septembrie și octombrie curent”, a spus el.
Kuprianov a menționat că „dacă plata pentru aprovizionarea cu gaze nu este efectuată integral și, în consecință, un nou contract nu este semnat de la 1 decembrie anul curent, atunci Gazprom va opri aprovizionarea cu gaze a Moldovei”.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat duminică că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în urma ultimei runde de negocieri și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”, a spus Spînu.
monete euro - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Politică
Moldova va primi 60 de milioane de euro din partea Europei pentru criza energetică
Anterior Spînu a mai fost în Federația Rusă, unde a discutat cu reprezentanții Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze. Atunci el s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Apoi, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze.
Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Moldova a solicitat apoi ajutor Ucrainei în aprovizionarea cu gaz, iar Kievul a anunțat că va transmite gaz țării noastre pe bază rambursabilă.
"Credem că ne putem permite să facem acest lucru și spunem că acest gaz nu va fi furnizat pentru bani, ci va fi dat pentru o anumită perioadă, astfel încât Moldova să ne returneze acest gaz", a declarat Alexei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
El a spus că Kievul este interesat ca Moldova să aibă gaze, întrucât țările sunt unite printr-un singur sistem energetic, iar în Ucraina „există un anumit teritoriu care primește gaze din Moldova”.
După două tentative, Andrei Spînu pleacă astăzi pentru a treia oară în Federația Rusă să negocieze cu Gazprom un nou contract de livrare a gazelor, în speranța că de această dată norocul „îi va surâde”.
„Noi credem că există posibilitatea de a găsi un punct în care atât noi, cât și Gazprom să fim într-o situație mai bună decât cea de astăzi”, a spus Spînu înainte să plece în Rusia.
Pe 22 octombrie, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul energetică pentru 30 de zile.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Economie
Expert: Va reuși sau nu Moldova să obțină un preț bun pentru gazul rusesc?
Fluxul de știri
0