Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine este proprietarul vioarei lui Stradivari: Reacția ministerului Culturii

Vioară - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2021
Abonare
Ministrul Culturii a venit cu o reacție privind cazul vioarei Stradivari, confiscată marți de vameși pe Aeroportul Internațional Chișinău.
CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a calificat drept o confuzie regretabilă cazul vioarei Stradivari, confiscată de vameși în data de 26 octombrie pe Aeroportul Internațional Chișinău. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, oficialul a luat apărare violonistei asupra căreia a fost depistat instrumentul.
Totodată, a devenit cunoscută și identitatea femeii care a încercat să scoată din Republica Moldova vioara Stradivari. Este vorba despre cunoscuta violonistă moldoveancă Alexandra Cunonova.
”Este o confuzie regretabilă și un exces de zel. Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația”, se menționează în postarea ministrului Culturii.
Totodată, Sergiu Prodan se arată convins că violonista deținea instrumental legal și în scurt timp va prezenta dovezile de confirmare.

”Nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a mai scris Prodan.

Vioară - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Societate
Contrabandă cu vioara lui Stradivari? Instrument de 2 milioane de euro, confiscat de Vamă
Amintim că o vioară care se presupune că ar valora două milioane de euro și ar fi confecționată de celebrul lutier italian Antonio Stradivari a fost confiscată de vameși la Aeroportul Internațional Chișinău.
Potrivit ofițerului de presă al Serviciului Vamal, Olesea Pușcașu, vioara a fost depistată la o femeia care se îndrepta spre Rusia. Ea avea asupra sa acte care ar confirma că instrumentul ei este o vioară Stradivari și că valoarea acesteia este de două milioane de euro.
"A fost deschisă o anchetă. Vioara a fost trimisă la expertiză pentru a-i stabili autenticitatea și valoarea. Nu putem spune cu siguranță cât timp va dura evaluarea", a spus Pușcașu.
Ofițerul de presă a precizat că femeia a rămas în Moldova și este audiată. La moment, vioara a fost trimisă la expertiză pentru confirmarea autenticității.
Antonio Stradivari (1644-1737) a fost un cunoscut lutier, creator italian de instrumente muzicale cu coarde. Potrivit experților, în lume există doar aproximativ 500 de viori Stradivari, acestea fiind păstrate în muzee și colecții private.
Fluxul de știri
0