Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu a anunțat cât ar putea să ne coste gazul din Polonia: Ce spune Gavrilița

© Sputnik / Mihai CarausGaz
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Abonare
Criza gazelor ar putea aduce după ea și prețuri insuportabile pentru buzunarele consumatorii moldoveni. Cel puțin asta afirmă fostul premier Ion Chicu, care a prezentat și un calcul. Pe de altă parte, autoritățile dau asigurări că tariful rămâne neschimbat.
CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Deși viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că tariful la gaz pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat, fostul premier Ion Chicu publică cifre alarmante. Pe o rețea de socializare, Chicu susține că oamenii riscă să plătească pentru gazul achiziționat din surse alternative și până la 22 de lei pentru un metru cub. Prin comparație, ăn prezent consumatorii casnici achită 4 lei şi 29 de bani pentru aceeași cantitate.
”Aproximativ 21,5 - 22,5 lei pentru metru cub ar fi tariful intern la gaz, dacă tot continuăm să cumpărăm gazul la prețul de "în jur de o mie" de la intermediari. Așa arată matematica”, menționează Ion Chicu.
Precizarea a fost făcută după ce ieri Guvernul a anunțat că a efectuat prima achiziție de gaz natural din surse alternative. Energocom a semnat un contract de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG.
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a invocat luni într-o emisiune secretul comercial și a evitat să spună care este prețul exact de achiziționare a gazelor naturale din Polonia, însă a specificat că e vorba de circa 1000 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale achiziționate de la compania poloneză PGNiG.
”Am primit un milion de m3 , nu putem spune prețul. În contractele de acest tip, standard, pe piața europeană, prețul nu este indicat și aceasta se face pentru a menține concurența de piață și este considerat un secret comercial. Cam în jur de o mie de dolari pentru mia de metri cubi. Prețul este și o condiție a contractului, prețul nu este divulgat”, a specificat Natalia Gavrilița.
Executivul a asigurat cetățenii într-un comunicat de presă că, ”tariful pentru gazele naturale pentru consumatori rămâne neschimbat”.
În data de 25 octombrie Guvernul Republicii Moldova a informat că Energocom a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG.
Guvernul a anunțat că este vorba despre o achiziție de probă care vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.
Tot ieri ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a declarat că miercuri la Sankt Petersburg va avea loc o nouă rundă de discuții pentru prelungirea contractului cu Gazprom.
Luni, pe 25 octombrie, ministrul Infrastructurii a anunțat că Gazprom a propus Moldovei o reducere de 25%.
„Discuțiile au fost referitor la stabilirea prețului în baza formulei din octombrie și o potențială reducere de 25% în anumite condiții”, a spus ministrul.
În octombrie Moldova plătește 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Fluxul de știri
0