Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski, criticat pentru că a amânat oferta de a creşte cantitatea de gaz rusesc

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Abonare
Criza gazului în Europa: liderul opoziției din Ucraina l-a criticat pe președintelui ucrainean pentru că a amânat oferta, adresată Rusiei şi altor ţări, de a creşte cantitatea de gaz care tranzitează conductele ţării.
BUCUREŞTI, 26 oct – Sputnik, Doina Crainic. Pe fondul crizei gazelor din Europa, decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a oferi Rusiei o capacitate de tranzit suplimentară la un cost redus este alegerea corectă, dar Kievul a amânat mult prea mult decizia de a face oferta, a spus Viktor Medvedchuk, președintele Consiliului Politic al Platformei de Opoziție „Pentru Viaţă”, cel mai mare partid de opoziție din țară.
În prezent, acesta se află în arest la domiciliu, după ce a fost acuzat de autorități de înaltă trădare și de „ajutor acordat terorismului”. Politicianul susţine că acuzațiile penale împotriva sa sunt neîntemeiate.
Într-un interviu postat pe site-ul facțiunii sale, Medvedchuk a apreciat oferta întârziată a lui Zelenski de a crește cantitatea de gaze care trece prin conductele țării, spunând însă că a fost prea mult amânată. Oferta lui Zelenski a fost extinsă pentru a se adresa nu numai Rusiei, ci și tuturor țărilor care doresc să folosească infrastructura Ucrainei.
„Este foarte bine, cred, că în sfârșit președintele Zelenski și anturajul său au înțeles că conductele noastre au oportunități enorme. Propunerea de a crește pomparea prin conductele noastre cu 50% este absolut corectă”, a spus Medvedchuk, citat de RT.
Duminică, compania ucraineană de gaz Naftogaz a anunţat că este pregătită să ofere un tranzit suplimentar de până la 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an la o reducere de 50%, ceea ce va reduce semnificativ costul pentru Rusia. Moscova plătește în prezent taxe de miliarde de dolari către Kiev pentru tranzitul gazelor naturale prin Ucraina.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Politică
Gavrilița, despre semnarea acordului de livrare a gazelor cu Ucraina: „Este un fals”
Oferta redusă vine în contextul în care Naftogaz încearcă să concureze cu gazoductul Nord Stream 2. Controversatul proiect a fost finalizat luna trecută, dar nu este încă operațional. Acesta leagă direct Germania de Rusia prin Marea Baltică, permițând Moscovei să trimită gaz fără a tranzita alte țări.
Însă, cum Nord Stream 2 este deja finalizat, propunerea lui Zelenski este de acum tardivă, consideră Medvedchuk.
„Astăzi, Rusia pare să fie interesată de lansarea Nord Stream 2, și nu de creșterea cantității de gaz pompat prin sistemul de transport al Ucrainei. Dar trebuie să ajungem la un acord și trebuie să facem o ofertă. Trebuie să fim deschişi la oportunități comune pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice”, a adăugat liderul opoziției din Ucraina.
Fluxul de știri
0