Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prețurile la petrol vor rămâne ridicate în următorii ani

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaExtragerea petrolului
Extragerea petrolului - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Abonare
Un număr tot mai mare de bănci de investiții majore se așteaptă ca prețurile la petrol să fie „mai mari pentru mai mult timp”.
CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Revenirea consumului global de petrol pe fondul ofertei strânse – ceea ce contrazice unele prognoze de anul trecut care indicau faptul că cererea ar fi atins un vârf sau era aproape de vârf –, precum și anii de investiții insuficiente în aprovizionare în urma crizei din 2015, au determinat băncile de pe Wall Street să emită previziuni pentru prețuri semnificativ ridicate ale petrolului pe termen scurt și mediu.
Prețurile la petrol au atins maxime multianuale în ultimele zile, WTI Crude aflându-se la cel mai ridicat nivel din 2014, iar Brent Crude, la cel mai înalt nivel din octombrie 2018, potrivit RT.
Mai mult, prețurile pot creşte în continuare, cred multe bănci de investiții importante. Goldman Sachs, de exemplu, prevede că Brent va atinge 90 de dolari pe baril la sfârșitul acestui an, ceea ce înseamnă o creștere față de 80 de dolari din previziunea anterioară. Cauza principală a prognozei emise de Goldman este revenirea cererii globale de petrol pe fondul unui răspuns încă slab privind aprovizionarea de la producătorii de petrol non-OPEC+.
De asemenea, banca de investiții prevede o creștere susținută a prețurilor petrolului în următorii ani.
Petrol - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Societate
Moldova are zăcăminte de petrol și gaz: Ce cantități se extrag și pe cât timp ar ajunge
Prognoza băncii pentru următorii ani este de 85 de dolari pe baril, a declarat pentru CNBC la începutul acestei luni Damien Courvalin, șef de cercetare energetică și strategist senior în domeniul mărfurilor la Goldman Sachs.
Cererea de petrol va atinge maxime record anul viitor și anul ulterior și trebuie să aibă loc o creștere a investițiilor, a spus acesta.
„Ne confruntăm cu potențiale deficite multianuale și cu riscul unor prețuri semnificativ mai mari”, a declarat Courvalin pentru CNBC.
RBC Capital Markets este însă optimist cu privire la prețul petrolului pe termen mediu.
„Ne menținem viziunea pe care am susținut-o tot anul: că piața petrolului rămâne în primele zile ale unui ciclu multianual, structural puternic”, a declarat analistul de la RBC Michael Tran, într-o notă de la jumătatea lunii octombrie publicată de Reuters.
În acelaşi timp, săptămâna trecută, Morgan Stanley și-a majorat prognoza pe termen lung privind prețul petrolului cu 10 dolari pe baril, la 70 dolari. De asemenea, BNP Paribas se așteaptă ca prețul petrolului să fie de aproape 80 de dolari pe baril în 2023, notează Bloomberg.
UBS se așteaptă ca prețurile petrolului „să rămână ridicate în anul viitor”, piața rămânând strânsă cel puțin până în primul trimestru din 2022, din cauza celor mai scăzute stocuri din OCDE din 2015, a atenuării treptate a reducerilor OPEC+ și a cererii de petrol atingând 100 de milioane de barili pe zi (bpd) în decembrie 2021.
„Ne așteptăm ca Brent să se tranzacționeze la 90 dolari/bbl în decembrie și martie, înainte de a se stabiliza la 85 dolari/bbl pentru restul anului 2022”, au precizat analiștii de la UBS.
După 2022, prețurile petrolului vor rămâne probabil mai ridicate structural, având în vedere că cererea de petrol va continua să crească, în timp ce noile aprovizionări vor întârzia creșterea consumului, în principal din cauza a cinci ani de investiţii insuficiente și a presiunii asupra companiilor petroliere de a reduce emisiile și investițiile în noi aprovizionări, spun analiștii.
Cheltuielile anuale globale trebuie să crească cu până la 54%, până la 542 de miliarde de dolari, pentru ca piața petrolului să prevină următorul șoc cauzat de aprovizionarea insuficientă, a precizat Moody’s la începutul acestei luni.
„Analiza noastră arată că companiile producătoare vor trebui să-și crească considerabil cheltuielile pe termen mediu pentru a înlocui complet rezervele și pentru a evita scăderile în producția viitoare”, a subliniat vicepreședintele Moody’s, Sajjad Alam.
Cererea urmează să revină la nivelurile dinainte de pandemie la sfârșitul lui 2021 şi începutul lui 2022, a declarat, la sfârşitul lui septembrie, Greg Hill, președintele producătorului american de petrol Hess Corp.
Anul trecut, investițiile globale au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani, la 350 de miliarde de dolari, conform estimărilor grupului de consultanţă Wood Mackenzie de la începutul acestui an.
Fluxul de știri
0