Валюта - Sputnik Moldova, 1920
Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova va părăsi CSI din cauza crizei gazelor? Ce spune Gavrilița

© Photo : Исполнительный комитет СНГImagine simbol
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Premierul Natalia Gavrilița a explicat cum apreciază autoritățile participarea țării la CSI.
CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Autoritățile din Republica Moldova nu iau în considerare retragerea țării din Comunitatea Statelor Independente. Anunțul a fost făcut luni seara de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune. Declarația fost făcută în contextul în care negocierile cu Gazprom au intrat în impas și nu au adus încă rezultatul dorit de autorități.
"Deocamdată nu luăm în calcul ieșirea din această structură, avem anumite domenii de cooperare în cadrul acestei organizații, inclusiv este o oportunitate pentru a interacționa cu țările din CSI în plan economic. Continuăm să avem subiecte importante pentru cetățenii noștrii și pentru agenții economici. Deci continuăm să discutăm și în cadrul acestui forum", a declarat premierul.
Premierul a răspuns și la întrebarea dacă Moldova își va schimba atitudinea față de CSI, dacă nu va fi semnat contractul de furnizare a gazelor între Moldovagaz și Gazprom.
"Noi am spus în campanie și continuăm să rămânem pe aceleași poziții, noi ne dorim o politică externă echilibrată axată pe interesul cetățeanului Republicii Moldova oriunde s-ar afla", a menționat Gavrilița.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Societate
Spînu dezvăluie ce ofertă la gaz a primit din partea Rusiei

Criza gazelor din Moldova

În data de 25 octombrie Guvernul Republicii Moldova a informat că Energocom a semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG.
Guvernul a anunțat că este vorba despre o achiziție de probă care vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.
Tot pe 25 octombrie ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a declarat că miercuri la Sankt Petersburg va avea loc o nouă rundă de discuții pentru prelungirea contractului cu Gazprom.
Spînu a anunțat ce ofertă la gaz a primit din partea Rusiei la ultima rundă de negocieri.

"Discuțiile au fost referitor la stabilirea prețului în baza formulei din octombrie și o potențială reducere de 25% în anumite condiții", a spus ministrul.

În octombrie Moldova plătește 790 de dolari pentru mia de metri cubi ce gaz.
Gazprom a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul cu Moldova, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Reprezentantul concernului rus Serghei Kuprianov a declarat că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților republicii.
"S-a creat o situație foarte dificilă cu furnizarea gazelor rusești către Moldova. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților moldovenești. Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus Kuprianov.
Kuprianov a explicat că republica a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat.
"În prezent, suma datoriei este de 433 milioane dolari și, ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală datorată este de 709 milioane dolari. În același timp, reprezentanții Moldovei, din anumite motive, nu vor să recunoască suma acumulată a datoriei. De asemenea, reprezentanților Moldovei nu le place prețul gazului, deși prețurile aici sunt clare și transparente", a adăugat el.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Societate
Expert rus: Cât ar putea să ne coste gazul cumpărat de la Gazprom
Kuprianov a spus că Gazprom este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor către Moldova cu rambursarea integrală a datoriei.
"În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească solicită prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale acestui an. Gazprom a mers și aici în întâmpinare - a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească va plăti integral pentru livrările din septembrie și octombrie curent", a spus el.
Kuprianov a menționat că „dacă plata pentru aprovizionarea cu gaze nu este efectuată integral și, în consecință, un nou contract nu este semnat de la 1 decembrie anul curent, atunci Gazprom va opri aprovizionarea cu gaze a Moldovei”.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat duminică că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în urma ultimei runde de negocieri și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
"Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare", a spus Spînu.
Anterior Spînu a mai fost în Federația Rusă, unde a discutat cu reprezentanții Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze. Atunci el s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.

"Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut", a spus atunci Andrei Spînu.

În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Apoi, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze.
Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Moldova a solicitat apoi ajutor Ucrainei în aprovizionarea cu gaz, iar Kievul a anunțat că va transmite gaz țării noastre pe bază rambursabilă.
"Credem că ne putem permite să facem acest lucru și spunem că acest gaz nu va fi furnizat pentru bani, ci va fi dat pentru o anumită perioadă, astfel încât Moldova să ne returneze acest gaz", a declarat Alexei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Instalații de livrare a gazelor - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Analize și opinii
Expert: Autoritățile ar fi trebuit să se gândească la asigurarea țării cu gaz încă în vară
El a spus că Kievul este interesat ca Moldova să aibă gaze, întrucât țările sunt unite printr-un singur sistem energetic, iar în Ucraina „există un anumit teritoriu care primește gaze din Moldova”.
Pe 22 octombrie, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul energetică pentru 30 de zile.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0