Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Presa: Energocom și Naftogaz au semnat acordul de livrare a gazelor

© Sputnik / Mihai CarausМолдова газ
Молдова газ - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Abonare
Un contract de furnizare a gazelor naturale din Ucraina ar fi fost semnat, potrivit presei din Ucraina.
CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Compania din Republica Moldova, Energocom și Naftogaz Ucraina, ar fi semnat un acord-cadru pentru furnizarea a până la 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale către țara noastră. Despre aceasta scrie presa din Ucraina cu referire la surse din cadrul Guvernului din țara vecină.
Amintim că Republica Moldova a solicitat ajutor Ucrainei în aprovizionarea cu gaz, iar Kievul a anunțat că va furniza gaz țării noastre pe bază rambursabilă. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei Alexei Danilov a anunțat vineri, 22 octombrie, că Ucraina își permite să livreze gaz către Republica Moldova nu pe bani, ci pe bază de împrumut pentru o perioadă de timp.
Autoritățile de la Chișinău au solicitat de la Ucraina furnizarea a 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Această cantitate ar constitui numai 0,08% din rezervele de gaze ucrainene, care constituie astăzi 18,4 miliarde de metri cubi.

„Pentru Republica Moldova este un volum de o importanță majoră, chiar în zilele următoare, până la semnarea noului contract cu Gazprom, negociat în condiții foarte dificile”, a scris pe canalul său de telegram președintele Comitetului pentru energie al Parlamentului de la Kiev, Andrei Gerus.

Acesta a mai spus că singura condiție ar fi ca Republica Moldova să-i întoarcă Ucrainei această cantitatea de gaze. Oficialul a estimat că, în aproximativ patru luni, țara noastră va reuși să găsească un furnizor permanent. Astfel, în februarie, când Ucraina va avea nevoie cel mai mult de acest gaz, Moldova ar putea returna gazul împrumutat de la ucraineni.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Politică
Spînu, despre negocierile cu Gazprom: Miercuri ne întâlnim cu Miller la Sankt Petersburg
Acordul care ar fi fost semnat astăzi de cele două părți, prevede că, în caz de necesitate, ne va fi vândut gaz import, adică, achiziționată de Naftogaz din Europa. Sursele guvernamentale la care fac referire mijloacele de informare din țara vecină au declarat că nu poate fi vorba de gaze din propria producție a Ucrainei.
Acest acord urmează să fie aprobat de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, care îndeplinește acum funcții de supraveghere a Naftogaz.
Precizăm că, începând de vineri, 22 octombrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de deputați la propunerea Guvernului.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Societate
Spînu dezvăluie ce ofertă la gaz a primit din partea Rusiei
Fluxul de știri
0