Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Motivul pentru care nu toți locuitorii Capitalei au fost conectați la încălzire

© Sputnik / Miroslav Rotariîncălzire
încălzire - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Nu toți chișinăuienii au fost conectați la căldură în data de 22 octombrie, atunci când a fost dat startul sezonul la încălzire. Primarul general Ion Ceban a explicat cauza acestui fapt.
CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Doar o treime dintre locuitorii Capitalei au fost conectați la agentul termic. Se întâmplă, deși în data de 22 octombrie a fost dat startul sezonului de încălzire în municipiu. Anunțul a fost făcut de către primarul general Ion Ceban, în carul unui briefing.
”Am semnat dispoziția din data de 22 octombrie să fie pornit agentul termic în Chișinău. Ce pot spune.. Nu a ajuns la toți.. Astăzi am discutat, doar o treime a fost conectat. Oamenii de sus s-au gândit la deconectarea Focului Veșnic, că asta ar fi fost soluția de cea mai mare economie. O soluție rușinoasă pe care o pot face, dar că unele instituții pot rămâne fără căldură, nimeni nu s-a gândit la acest lucru”, a afirmat Ceban.
De asemenea, Ion Ceban a mai menționat că instituția responsabilă de conectare la agentul termic este Termoelectrica, însă aceasta nu are suficiente rezerve.
”De acest lucru trebuie să-și bată capul Termoelectrica care nu se află în gestiunea Primăriei. Ei nu au suficiente rezerve. Este grav că putem să ajungem să achităm aproape dublu pentru gaz”, a comunicat Ion Ceban.
În același timp, edilul general se arată îngrijorat de facturile pe care le vor primi chișinăuienii în urma crizei gazelor.
Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Coronavirus
Ceban critică dur guvernarea: Solicităm să va treziți
”Cum compensăm noi oamenilor săraci aceste lucruri? La unele categorii s-a ridicat pensia până la 2000 de lei, dar ce facem când va veni doar factura de 3000 sau 4000 de lei? Nu există nicio claritate. Vrem foarte clar să vedem pachetul de susținere pentru toți cetățenii, inclusiv și pentru Chișinău. Astăzi, practic doar Chișinăul compensează oamenilor nevoiași facturile și așa usturătoare”, a spus Ceban.

Criza gazelor din Moldova

Gazprom a anunțat pe 23 octombrie că nu va prelungi contractul cu Moldova, dacă autoritățile moldovene nu vor plăti integral datoria de peste 700 de milioane de dolari.
Reprezentantul concernului rus Serghei Kuprianov a declarat că situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților republicii.
"S-a creat o situație foarte dificilă cu furnizarea gazelor rusești către Moldova. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților moldovenești. Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus Kuprianov.
Kuprianov a explicat că republica a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat.
„În prezent, suma datoriei este de 433 milioane dolari și, ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală datorată este de 709 milioane dolari.
În același timp, reprezentanții Moldovei, din anumite motive, nu vor să recunoască suma acumulată a datoriei. De asemenea, reprezentanților Moldovei nu le place prețul gazului, deși prețurile aici sunt clare și transparente", a adăugat el.
Kuprianov a spus că Gazprom este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor către Moldova cu rambursarea integrală a datoriei.
„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească solicită prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale acestui an. Gazprom a mers și aici în întâmpinare - a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească va plăti integral pentru livrările din septembrie și octombrie curent”, a spus el.
Kuprianov a menționat că „dacă plata pentru aprovizionarea cu gaze nu este efectuată integral și, în consecință, un nou contract nu este semnat de la 1 decembrie anul curent, atunci Gazprom va opri aprovizionarea cu gaze a Moldovei”.
Kuprianov a adăugat că Gazprom este nedumerit de informațiile despre intenția autorităților moldovenești de a lichida întreprinderea Moldovagaz, care răspunde de datoriile Moldovei față de Gazprom pentru gazul furnizat. „Trebuie să plătești pentru bunurile primite la timp”, a subliniat el.
Conductă de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Analize și opinii
Parlicov: Lecțiile pe care trebuie să le învețe guvernarea din criza gazelor naturale
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat duminică că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în urma ultimei runde de negocieri și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”, a spus Spînu.
Anterior Spînu a mai fost în Federația Rusă, unde a discutat cu reprezentanții Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze. Atunci el s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Apoi, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze.
Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Moldova a solicitat apoi ajutor Ucrainei în aprovizionarea cu gaz, iar Kievul a anunțat că va transmite gaz țării noastre pe bază rambursabilă.
"Credem că ne putem permite să facem acest lucru și spunem că acest gaz nu va fi furnizat pentru bani, ci va fi dat pentru o anumită perioadă, astfel încât Moldova să ne returneze acest gaz", a declarat Alexei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
El a spus că Kievul este interesat ca Moldova să aibă gaze, întrucât țările sunt unite printr-un singur sistem energetic, iar în Ucraina „există un anumit teritoriu care primește gaze din Moldova”.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Societate
Condiția Ucrainei pentru livrarea gazului Moldovei: Când va trebui să-l întoarcem
Fluxul de știri
0