Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lovitura de stat militară în Sudan: Guvernul a fost dizolvat

© AFP 2022 / -Proteste în Sudan
Proteste în Sudan - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful consiliului de guvernare al Sudanului, Abdel Fattah al-Burhan, a anunțat dizolvarea consiliului suveran de tranziție și a guvernului, declarând stare de urgență după o lovitură de stat militară şi arestarea premierului.
BUCUREŞTI, 25 oct – Sputnik, Doina Crainic. Într-un comunicat emis luni, Abdel Fattah al-Burhan, șeful unui Consiliu suveran de militari și civili care conduce țara, a declarat stare de urgență și a dizolvat guvernul.
După arestarea prim-ministrului Abdalla Hamdok și a altor oficiali de către trupe, Burhan a declarat că armata va supraveghea tranziția Sudanului spre democrație și trecerea către un guvern ales democratic, potrivit RT.
Burhan, el însuși ofițer militar, a promis că se va asigura că alegerile vor avea loc în iulie 2023. Consiliul Suveran a fost însărcinat cu supravegherea unei tranziţii de patru ani către democrație, după ce liderul Omar al-Bashir a fost demis de la putere în 2019 în urma mai multor luni de tulburări civile și proteste.
Liderul Consiliului a susținut că a fost forțat să acționeze în urma lunilor de confruntări interne dintre lideri militari și civili, în timp ce unele apeluri din partea politicienilor au echivalat cu o incitare la violență.
Burhan a subliniat că va crea condițiile potrivite pentru ca partidele politice să ajungă la alegeri și a insistat că armata este necesară pentru a supraveghea procesul și a asigura securitatea și siguranța țării.
Президент России Владимир Путин, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2020
Rusia
Putin a dispus crearea în Sudan al unui punct de deservire a flotei rusești
De asemenea, în declaraţie se menţionează înlăturarea guvernanților și numirea directorilor generali care se vor îngriji de ministerele respective; grupul operativ anticorupție va fi și el suspendat. În locul guvernului, Burhan a anunțat formarea unui parlament revoluționar al tineretului.
Într-o postare pe Facebook, Ministerul Informațiilor, care a postat în mod loial în numele guvernului înlăturat după arestarea prim-ministrului, a afirmat că declarațiile lui Burhan sunt o confirmare că puterea a fost preluată printr-o lovitură de stat militară. De asemenea, Ministerul a condamnat suspendarea activității de către o comisie independentă în masacrul din 2019 de la Khartoum.
Zeci de mii de oameni au ieșit luni pe străzile Sudanului, după arestarea lui Hamdok. Ministerul Informațiilor a susținut că trupele au tras asupra protestatarilor din capitală și din orașul Omdurman. Cel puțin 12 persoane au fost rănite în confruntări, potrivit comitetului de medici, care a postat pe pagina oficială de Facebook.
Sudan: Anti-govt protesters demand justice for 2019 massacre victims in Khartoum - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Video
Proteste antiguvernamentale în Sudan împotriva unui masacru de acum doi ani
Fluxul de știri
0