Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Muravschi: Nu puteți discuta cu Gazprom? Invitați experți

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Muravschi
Alexandru Muravschi - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Fostul vicepremier a povestit cum autoritățile ar putea reuși în negocierile privind furnizarea de gaze rusești către Moldova.
CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. Reprezentanții guvernului moldovean își pierd timpul în negocierile cu Gazprom atunci când insistă asupra unui preț de două ori mai mic decât prețul pieței. Fostul viceprim-ministru, ex-ministrul Economiei al Moldovei Alexandru Muravschi a scris despre acest lucru pe o rețea de socializare.
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Vlad Kulminski și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spinu au purtat în perioada 21-22 octombrie la Moscova negocieri cu privire la asigurarea țării cu gaz. Părțile nu au reușit să ajungă la un acord.
Muravski, care are experiență în negocieri cu concernul rus, este sigur că, dacă Gazprom va vedea că autoritățile moldovenești sunt capabile să propună un plan de lucru cu adevărat și să câștige încredere că datoria pentru gaze va scădea constant, negocierile vor începe să se îndrepte spre un rezultat pozitiv.
"Reprezentanții guvernului nostru insistă asupra unui preț de două ori mai mic decât prețul pieței. Trebuie să înțelegem că vor să păstreze condițiile de calcul al prețurilor pe baza unei formule legate doar de componenta petrolieră. Își pierd timpul. Nu va mai exista un astfel de contract ", a spus fostul vicepremier.
Potrivit lui Muravschi, refuzul negociatorilor moldoveni de a discuta despre opțiunile de achitare a datoriei pentru gaze acumulate de malul drept al Moldovei este o strategie greșită.
"Anume aici ar trebui să se concentreze negocierile cu Gazprom”, a spus el.

Criza gazelor din Moldova

Concernul rus Gazprom a anunțat pe 23 octombrie în ce condiții nu va prelungi contractul cu Moldova.
Situația dificilă în sectorul gazelor naturale cu care se confruntă Moldova s-a creat din cauza autorităților republicii, a precizat reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov citat de RIA Novosti.
El a menționat că Moldova datorează Federației Ruse 709 milioane de dolari pentru gaze și, fără un nou contract, aprovizionarea se va opri - a anunțat Gazprom.
"În prezent, s-a dezvoltat o situație foarte dificilă cu furnizarea de gaze rusești către Moldova. Vina pentru aceasta revine în totalitate autorităților moldovenești. Vorbim despre criza neplăților din partea Moldovei pentru gazul rusesc. (...) Aici nu este vorba de politică, Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate opera cu pierderi, nu își poate permite să nu plătească impozite la bugetul Federației Ruse. Există limite pentru răbdare. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mâini", a spus el.
Kuprianov a explicat că republica a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat.
„În prezent, suma datoriei este de 433 milioane dolari și, ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală datorată este de 709 milioane dolari. În același timp, reprezentanții Moldovei, din anumite motive, nu vor să recunoască suma acumulată a datoriei. De asemenea, reprezentanților Moldovei nu le place prețul gazului, deși prețurile aici sunt clare și transparente ", a adăugat el.
În același timp, Kuprianov a spus că Gazprom este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor către Moldova cu rambursarea integrală a datoriei.
„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească solicită prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale acestui an. Gazprom a mers și aici în întâmpinare - a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească va plăti integral pentru livrările din septembrie și octombrie curent”, a spus el.
În același timp, Kuprianov a menționat că „dacă plata pentru aprovizionarea cu gaze nu este efectuată integral și, în consecință, un nou contract nu este semnat de la 1 decembrie anul curent, atunci Gazprom va opri aprovizionarea cu gaze a Moldovei”.
Kuprianov a adăugat că Gazprom este nedumerit de informațiile despre intenția autorităților moldovenești de a lichida întreprinderea Moldovagaz, care răspunde de datoriile Moldovei față de Gazprom pentru gazul furnizat. „Trebuie să plătești pentru bunurile primite la timp”, a subliniat el.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a anunțat duminică că nu a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în urma ultimei runde de negocieri și că prețul pe care l-ar cere concernul rus ar fi chiar mai mare decât cel de piață.
„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune.
Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”, a spus Spînu.
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Societate
Condiția Ucrainei pentru livrarea gazului Moldovei: Când va trebui să-l întoarcem
Amintim că anterior Spînu a mai fost în Federația Rusă, unde a discutat cu reprezentanții Gazprom despre asigurarea Moldovei cu gaze. Atunci el s-a întâlnit cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus atunci Andrei Spînu.
În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Apoi, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze.
Пресс-конференция Юлии Тимошенко во Львове - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Analize și opinii
Are sau nu Ucraina GAZ pentru a împrumuta Moldovei - declarații controversate
Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Moldova a solicitat apoi ajutor Ucrainei în aprovizionarea cu gaz, iar Kievul a anunțat că va transmite gaz țării noastre pe bază rambursabilă.
"Credem că ne putem permite să facem acest lucru și spunem că acest gaz nu va fi furnizat pentru bani, ci va fi dat pentru o anumită perioadă, astfel încât Moldova să ne returneze acest gaz", a declarat Alexei Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
El a spus că Kievul este interesat ca Moldova să aibă gaze, întrucât țările sunt unite printr-un singur sistem energetic, iar în Ucraina „există un anumit teritoriu care primește gaze din Moldova”.
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Societate
Condiția Ucrainei pentru livrarea gazului Moldovei: Când va trebui să-l întoarcem
Din 22 octombrie pe întreg teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de deputați la propunerea Guvernului.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0