Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița, despre negocierile cu Gazprom: Ce aspecte se discută

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaНаталья Гаврилица
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Abonare
Premierul Natalia Gavrilița a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune ce discuții poartă Moldova cu Gazprom în prezent.
CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. În prezent, Moldova poartă negocierile cu Gazprom în legătura cu partea economică, adică prețul la care ar urma să fie livrat gazul în țara noastră. Totodată, premierul susține că Moldova nu va rămâne fără gaz, iar autoritățile vor compensa diferența de tarif unor categorii de persoane pentru a le ajuta să iasă din iarnă. Declarațiile au fost făcute de Natalia Gavrilița la postul public de televiziune.
Totul se întâmplă în contextul în care Guvernul a venit vineri în Parlament cu hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile, iar Legislativul a adoptat-o. Decizia a fost luată după ce, potrivit premierului, negocierile care au avut ieri la Moscova privind livrarea gazelor către Republica Moldova nu au avut rezultatul așteptat.
Premierul a declarat că autoritățile de la Chișinău încearcă să poarte negocierile cu Moscova în mod pragmatic și speră că va fi semnat un nou contract pe termen lung. Totodată, Gavrilița a menționat că nu poate oferi multe detalii despre negocierile cu Gazprom, dar a precizat că în prezent se discută prețul, cantitățile, termenul de livrare, dar și alte condiții.
„Din cauza că noi încă suntem în procesul de negocieri, în această perioadă am decis să nu oferim prea multe detalii pentru ca să nu influențeze procesul de negocieri. Ceea ce este important, e că insistăm să fie menținută discuția și negocierea pe dimensiunea economică”, a declarat Natalia Gavrilița.
Precizăm că începând de vineri, 22 octombrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de deputați la propunerea Guvernului, pentru un termen de 30 de zile, adică până pe 20 noiembrie.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Moldova și Rusia
RIA Novosti: Moldova a respins reducerile oferite de Rusia la gaz
Amintim că pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să instituie starea de alertă în sectorul gazelor naturale pe motiv că nu a fost semnat deocamdată un nou contract de livrare a gazelor cu ”Gazprom”.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0