Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

RIA Novosti: Moldova a respins reducerile oferite de Rusia la gaz

© REUTERS / PHIL NOBLEГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Din partea Chișinăului, la negocieri privind achiziția gazelor participă vicepremierii Kulminski și Spînu, în timp ce de partea cealaltă - șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak, membri ai guvernului și Gazprom.
CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. În cadrul negocierilor de acum două zile cu privire la prețul gazelor naturale livrate Moldovei, Rusia a propus un preț mediu pe piață cu o reducere de 25 la sută în schimbul angajamentului Chișinăului de stinge datoria de aproximativ 700 de milioane de dolari, anunță RIA Novosti.
Chișinăul a insistat ca Moscova să reducă prețul la gaze în jumătate față de prețul pieței, a declarat jurnaliștilor o sursă apropiată discuțiilor.
„Partea rusă a oferit un preț de piață corect, cu o reducere suplimentară de 25%. Singura condiție pentru obținerea acestei reduceri a fost achitarea în termen de trei ani a datoriei Moldovei pentru gazul furnizat în valoare de circa 700 milioane dolari (excluzând Transnistria), acumulată în anii anteriori”, a spus sursa.
Însă partea moldovenească, referindu-se la lipsa fondurilor necesare, a insistat asupra reducerii prețului la jumătate din prețul de pieță, a spus sursa.
Negocierile au avut loc la reședința șeful adjunct al administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, cu participarea membrilor Guvernului rus și Gazprom. Moldova a fost reprezentată de vicepremierii Vladislav Kulminski și Andrei Spînu.
Autoritățile moldovenești nu au comentat negocierile purtate cu partea rusă. Detaliile întâlnirii vor fi anunțate mai târziu.
Precizăm că începând de astăzi pe întreg teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de deputați la propunerea Guvernului.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Editoriale
De ce minte Natalia Gavrilița și unde focul veșnic este, cu adevărat, veșnic
Fluxul de știri
0