Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

”Moldovagaz” a răspuns la învinuirile premierului

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Șeful ”Moldovagaz” a declarat că nu se eschivează de la responsabilitate în criza gazelor.
CHIȘINĂU, 22 oct. - Sputnik. Șeful SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a dat asigurări că nu se eschivează de la responsabilitate și va face tot posibilul pentru a depăși dificultățile cu care se confruntă țara în sectorul energetic.
Declarația a fost făcută după ce premierul Natalia Gavrilița a anunțat despre necesitatea instituirii stării de urgență în țară în legătură cu criza gazelor și a afirmat de asemenea că „Moldovagaz nu se ține de cuvânt și nu menține presiunea necesară în rețea".
În opinia lui Ceban, este obligațiunea directă a fiecărui conducător să ia decizii și să-și asume responsabilitatea.

"Pe parcursul vieții, nu m-a încercat niciodată gândul să mă eschivez de la responsabilitate, indiferent cu ce m-aș fi ocupat! Vă asigur că și în situația de astăzi voi face tot ce depinde de mine pentru a reacționa cu maximum de profesionalism, ținând cont de toate variabilele", a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Guvernul s-a adresat Parlamentului cu cererea de a impune stare de urgență în țară pentru o perioadă de 30 de zile.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Societate
Guvernul a votat pentru STAREA DE URGENȚĂ - Gavrilița merge în Parlament
După cum explică Executivul, starea de urgență este introdusă în țară pentru ca Comisia pentru Situații Excepționale să poată aloca operativ bani companiei de stat Energocom în vederea achiziționării gazului și menținerii presiunii în sistem.

Situația privind gazele în Moldova

Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor privind prelungirea acestuia, Moldova va cumpăra gaze cu 790 dolari pentru mia de metri cubi, care este mai mic decât prețul la care este livrat în Europa.
Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat în cadrul unui briefing din 11 octombrie că a rugat furnizorul de gaze în Moldova să prelungească contractul în condițiile precedente, ținând cont de relațiile de afaceri îndelungate.
Miercuri, 13 octombrie, în Moldova a fost declarată ”stare de alertă” în sectorul energetic, în legătură cu criza gazelor.
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Gavrilița: De astăzi procurăm gaz din surse alternative - presiunea în rețea e la limită
Potrivit lui Spînu, statutul „stare de alertă” are scopul să pregătească întreprinderile din sectorul energetic „pentru orice scenariu” și să prevină apariția unor situații excepționale. Ministrul a mai informat că guvernul a dispus alocarea păcurii din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaz la întreprinderile energetice.
În momentul de față, Spînu și vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski se află la Moscova, unde continuă negocierile în vederea prelungirii contractului dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom”.
Fluxul de știri
0