Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Lumea se va cutremura”: Ce se va întâmpla dacă Ucraina va adera la NATO

© AFP 2024 / YURIY DYACHYSHYNMilitari ucraineni la exerciții comune NATO
Militari ucraineni la exerciții comune NATO  - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Astăzi principalul obstacol în calea aderării Ucrainei la Alianță este războiul din Donbas, însă cei de la Bruxelles nu sunt nici pe departe niște proști gata să se aventureze în războaie străine la un semnal venit de peste ocean.
Washingtonul va continua să înarmeze forțele armate ale Ucrainei, a declarat ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, în cadrul vizitei oficiale în Ucraina. Potrivit șefului Pentagonului, conducerea SUA susține plenar aspirația Kievului de aderare la NATO și nimeni nu este în drept să împiedice acest lucru. Moscova însă consideră că aceasta este o linie roșie. Cu pericol prezintă pentru Rusia și pentru lume aderarea Ucrainei la blocul Nord-Atlantic – aflați din materialul RIA Novosti.

Linia roșie

Vizita lui Austin în Ucraina a avut loc cu mare fast. Presa de stat nu-și ascundea entuziasmul și susținea că acum problema aderării la NATO este ca și soluționată. Până la urmă însă, șeful Pentagonului nu le-a promis nimic concret ucrainenilor: doar fraze generale despre susținerea suveranității și aspirațiilor euroatlantice, precum și despre porțile deschise.
Totuși, aceasta nu a fost o simplă vizită de curtoazie. Când avionul lui Austin ateriza la Kiev, deasupra Mării Negre, de-a lungul țărmului Crimeei rusești, au trecut în zbor, în mod demonstrativ, două bombardiere B-1 ale forțelor aeriene SUA. Mesajul a fost destul de clar: “Ne-am stabilit pentru mult timp la frontierele voastre”.
Chiar dacă nici Bruxellesul, nici Washingtonul nu-i oferă Ucrainei niciun fel de garanții de aderare la NATO, Kremlinul are o atitudine extrem de serioasă față de o astfel de perspectivă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a punctat clar că acest lucru ar reprezenta o depășire a liniei roșii a intereselor naționale ale Rusiei. Moscova va fi nevoită să adopte “cele mai active măsuri pentru asigurarea propriei securități”.
Reacția Ucrainei a fost promptă. Ministrul de Externe, Dmitri Kuleba, a declarat cu aroganță că Kievului nu-i pasă de opiniile Moscovei la acest subiect. Senatorul rus Aleksei Pușkov a parat: această chestiune, dimpotrivă, îngrijorează foarte mult aliații SUA din NATO, care nu ard de dorință să lupte cu o mare putere nucleară pentru un nou membru al alianței care nu oferă nimic Occidentului în afară de probleme.
Ministerul rus de Externe - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Politică
MAE rus a avertizat despre urmările pe care le-ar avea aderarea Ucrainei la NATO
Din fericire, pe continent numărul celor care ar arde de dorință să-și trimită soldații să moară în zadar este mic. Experții recunosc: șansele acceptării Ucrainei în blocul Nord-Atlantic sunt foarte mici. Potrivit vicepreședintelui comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației, Vladimir Djabarov, Lloyd Austin și-a propus doar să calmeze autoritățile de la Kiev, care cer calitatea de membru al alianței deja pe un ton isteric.
În orice caz, este foarte probabil că Ucraina, chiar dacă nu foarte curând, va ajunge totuși în NATO. Americanii au alocat sume prea mari de bani pentru modernizarea armatei ucrainene, iar ei n-au investit niciodată atât de mult fără a avea o garanție a obținerii unor beneficii.

Problema Donbasului

“Într-adevăr Ucraina pentru Rusia reprezintă acea linie roșie, peste care NATO nu poate fi admis în niciun caz, a menționat într-o discuție cu RIA Novosti doctorul în științe militare Constantin Sivkov. – Motivul este unul cât se poate de simplu: poporul ucrainean este identic din punct de vedere etnic cu cel rus. În esență, aderarea țării la NATO va crea premise pentru declanșarea unui război civil. Acest lucru avantajează SUA. Pentagonul formează deja din armata ucraineană trupe de prim eșalon, care în cazul unui conflict al Rusiei cu Alianța Nord-Atlantică vor merge în prima linie și vor cădea primii. Cum s-ar spune, Washingtonul este gata să lupte cu Moscova până la ultimul ucrainean”.
Expertul se arată convins că, după aderarea Ucrainei la NATO, la frontierele ei estice vor apărea treptat echipamentele occidentale de spionaj, capabilă să monitorizeze situația aeriană și terestră până la Ural. Iar apoi americanii vor amplasa aici elementele ale sistemului antirachetă, rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, cu un timp minim de zbor până la cele mai mari orașe rusești.
“Să nu uităm și de problema Donbasului, a adăugat Sivkov – După aderarea Ucrainei la NATO împotriva republicilor nerecunoscute vor lupta deja soldații statelor occidentale. Atunci fie DNR și LNR vor fi înfrânte în totalitate, fie Rusia le va lua apărarea, ceea ce va crea premise pentru o confruntare cu Occidentul”.
HMMWV - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Editoriale
În Ucraina au fost aduse arme produse în SUA - Ce urmează?
În acest caz, o măsură adecvată a Kremlinului, consideră expertul, va fi recunoașterea independenței acestor autoproclamate republici și includerea lor în componența Rusiei, fapt de care Occidentul se teme cel mai mult. Totodată, va fi nevoie și de fortificarea frontierelor vestice.
“În orice caz, Ucraina în NATO reprezintă o amenințare pentru noi, iar ignorarea acestui fapt ar fi absolut inadmisibilă”, a subliniat Sivkov.

Fără reguli

Astăzi principalul împiediment pentru aderarea Ucrainei la alianță este războiul din Donbas. Conform statutului organizației, un stat cu probleme teritoriale nesoluționate, conflicte politice sau etnice nu este acceptat. Cei de la Bruxelles nu sunt nici pe departe niște proști gata să se aventureze în războaie străine la un semnal venit de peste ocean.
Acolo înțeleg foarte bine: trebuie respectate cel puțin niște formalități. Pe de altă parte, acest lucru nu a împiedicat statele alianței să recunoască independența Kosovo cu ignorarea dreptului international. Precum și invadarea Irakului fără autorizația Consiliului de Securitate al ONU.
“Noi facem concesii, iar Occidentul nu vine cu niciun fel de favoruri, – opinează profesorul Academiei de Științe Militare Serghei Sudakov. – NATO își continuă șantajul. Unul dintre ultimii lor pași este expulzarea diplomaților noștri din toate structurile responsabile de interacțiunea între Rusia și Alianță. Principiile de edificare a relațiilor, formulate în perioada războiului rece, s-au învechit. Astăzi funcționează doar dreptul celui puternic. Și, evident, Ucraina vrea foarte mult să fie parte a acestei lumi a celor puternici”.
În opinia politologului, Rusia trebuie să-și formuleze, cel puțin, concepția securității naționale, care va delimita foarte clar ce reprezintă o amenințare pentru țară și ce nu. Ce poate fi considerat casus belli și ce nu necesită o atenție deosebită. Un motiv direct pentru un război după aderarea Ucrainei la NATO, presupun el, ar putea deveni desfășurarea rachetelor americane Tomahawk cu bazare terestră la frontierele Rusiei.
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Editoriale
„E suficientă o singură rachetă”: Flota rusească va fi înarmată cu „ucigaș de portavioane”
“Noi nu vom ști până la ultima clipă cu ce focoase sunt dotate ele, explică Sudakov. - Poate fi vorba de cele standard, explozibile cu fragmentare. Dar pot fi și nucleare. O salvă din câteva mii de Tomahawk este foarte greu de neutralizat, chiar dacă avem cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană din lume”.
Evident, Ministerul Apărării conștientizează toată gravitatea situației: trupele Districtului militar occidental desfășoară cu regularitate exercițiile și manevrele ale personalului de comandă, al căror scenariu de bază este apărarea de un atac din Vest.
Fluxul de știri
0