Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Criza gazelor, discutată la Kiev: Ministrul de externe s-a întâlnit cu șeful Naftogaz

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediaГазоперерабатывающий завод
Газоперерабатывающий завод - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene a întreprins o vizită de lucru în Ucraina, unde a discutat despre criza gazelor naturale cu care se confruntă Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, s-a întâlnit aseară la Kiev cu Yuriy Vitrenko, președintele Consiliului de administrație al companiei ucrainene Naftogaz, unde a discutat despre problema gazelor naturale.
Discuțiile au loc în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă negocierile pentru încheierea unui nou contract pe termen lung nu au adus încă un rezultat.
"Subiectul principal fiind consolidarea interacțiunii în domeniul energetic în vederea diversificării surselor de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și, respectiv, sporirii securității statului nostru în acest sector", a scris Popescu.
Vice-ministrul a mai scris că, în condițiile unei crize energetice fără precedent cu care se confruntă în acest moment mai multe țări europene, a convenit cu partea ucraineană să creeze un grup de lucru care va permite preluarea expertizei Ucrainei privind importul de gaze.
Oficialii au abordat soluțiile tehnice pe care pot fi implementate în cooperare cu autoritățile din Ucraina, în scopul furnizării neîntrerupte a gazelor naturale în Republica Moldova.
Ieri vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au mers la Moscova pentru a discuta prelungirea contractului de gaze către Republica Moldova. Astăzi, Gavrilița a anunțat că discuțiile lor nu au avut nu au avut un rezultat pozitiv.
„Lucrurile s-au mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că va fi într-un final. Între timp pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%”, a precizat Gavrilița.
Astfel, în cadrul ședinței de astăzi a guvernului, cabinetul de miniștri au aprobat hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile. Acum, Gavrilița urmează să meargă în Parlament pentru a cere votul în acest sens.
"În parlament voi explica de ce este nevoie instituirea Stării de Urgență și vom solicita votul Parlamentului în acest sens", a spus Gavrilița.
Amintim că la începutul săptămânii ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost și în Polonia, de unde nu a putut raporta unele rezultate. Spînu a declarat că partea poloneză urmează să analizeze modalitățile și capacitățile de livrare pentru Republica Moldova.
La începutul lunii octombrie, Spînu a fost și la Sankt Petersburg, de unde a venit tot fără rezultate. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Gavrilița cere instituirea STĂRII DE URGENȚĂ în sectorul de gaze naturale
Fluxul de știri
0