Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița: La ora 15:00 vom cunoaște ofertele de preț pentru gazul din surse alternative

© Photo : Miroslav RotariNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Autoritățile vor cunoaște astăzi la ora 15:00 ofertele de preț pentru gazul din surse alternative.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Republica Moldova va primi la ora 15:00 ofertele de preț pentru gazul natural din surse alternative. Anunțul a fost făcut de către premierul Gavrilița de la tribuna Parlamentului, unde a venit să ceară instituirea stării de urgență în sectorul de gaze naturale.
"Astăzi am cerut oferta, la 15:00 o să avem propunerile, o să le examinăm și o să luăm la cel mai mic preț. La moment, tarifele sunt cele care sunt în vigoare", a spus Gavrilița.

Criza gazelor naturale

Amintim că în această dimineață premierul Natația Gavrilița a anunțat că Guvernul va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în contextul lipsei de gaz în țara noastră.
„Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic. Este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și legi", a declarat premierul.
Aceasta a mai spus că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. În context s-a decis procurarea gazului natural din surse alternative.
Gavrilița a mai spus că de astăzi Moldova începe să procure gaz natural din surse alternative, pentru că negocierile care au avut loc ieri la Moscova nu au avut un rezultat pozitiv.
„Lucrurile s-au mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că va fi într-un final. Între timp pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiin acoperit în mărime de doar 67%”, a precizat Gavrilița.
Deputați - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Bodnarenco: Sunteți gata să plătiți oricât pentru gaz, doar să nu fie din Rusia
Totuși, discuțiile cu Gazprom continuă.
„Între timp Guvernul continuă discuțiile cu Gazprom în vederea identificării unei soluții pe termen lung ancorată în interesele comerciale ale celor două țări. În cazul în care o astfel de soluție nu va fi găsită, vom veni cu noi acțiuni care să asigure securitatea energetică a țării”, a spus premierul.
Precizăm că Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi.
„Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0