Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fostul ministru al Justiției critică decizia de instituire a stării de urgență

© Sputnik / Rodion ProcaФадей Нагачевский
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevshi pune la îndoială necesitatea instaurării stării de urgență, precizând că există și alte pârghii prin care Guvernul ar putea gestiona criza gazelor naturale.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Declarația premierului precum că măsurile excepționale sunt doar o soluție tehnică pentru a achiziționa volumul necesar de gaze vine în contradicție cu esența stării de urgență, conform Legii 212.
Declarația a fost făcută de către Fadei Nagacevschi, în contextul în care Guvernul a venit în Parlament cu hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile, iar Legislativul a adoptat-o. Decizia a fost luată după ce, potrivit premierului, negocierile care au avut ieri la Moscova privind livrarea gazelor către Republica Moldova nu au avut rezultatul așteptat.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Justiției susține că are mai multe întrebări referitor la necesitatea instituirii stării de urgență. Potrivit lui Nagacevschi, lui nu-i este clar la care noțiune din art. 1 al Legii 212 din 2004 se încadrează starea de urgență pe piața gazelor naturale.
Totodată, el susține că în cazul dat s-ar fi putu merge conform Regulamentului din 2019 privind situațiile excepționale pe piața gazelor naturale și a Planului de acțiuni pentru situații excepționale pe piața gazelor naturale.
„Cum starea de urgență declarată conform Legii 212 ar permite Guvernului să cumpere gaze naturale ținând cont de hotărârea CC din iunie 2020 care interzice aprobarea de măsuri ce depășesc sfera de competență a puterii executive chiar și pe perioada stării de urgență declarate conform Legii 212 din 2004”, a scris Nagacevschi.
Totodată, Nagacevschi a precizat că nu-i este clar de ce în situația creată „nu se merge pe asumare de răspundere, dacă e vorba de o simplă necesitate de alocare a banilor pentru a achiziționa gaze naturale din surse alternative prin procedură simplificată așa cum a comunicat Premierul”. Fostul ministru al Justiției precizează că este curios cum vor fi restituiți banii scoși din buget pentru achiziția gazelor și la ce preț se va achiziționa gazul din surse alternative.
Заседание парламента Молдовы 21 октября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Economie
ULTIMA ORĂ: Parlamentul a instituit stare de urgență în țară
Amintim că pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să instituie starea de alertă în sectorul gazelor naturale pe motiv că nu a fost semnat deocamdată un nou contract de livrare a gazelor cu ”Gazprom”.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0