Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: Ne va da Ucraina gaz, riscând să stea în frig pentru a ne oferi nouă căldură?

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Expertul Institutului de Energetică din Moldova Sergiu Robu a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre posibilitatea de a importa gaz din Ucraina.
CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Expertul Institutului de Energetică din Moldova Sergiu Robu a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre criza energetică în care s-a pomenit țara noastră.
El a atras atenția că Ucraina are aceeași problemă ca și România - nu are suficiente resurse pentru consumul intern.
Robu afirmă că este puțin probabil ca Ucraina să ne dea gaz, în condițiile în care propriii cetățeni riscă să stea în frig.
”Având aceeași problemă - o cerere mult mai mare decât resursele, apare aceeași problemă: O să fie oare ca, în situație de criză, Ucraina să stea în frig pentru a ne oferi nouă căldură. Ceea ce este puțin probabil”, a spus expertul.
Autoritățile, a mai menționat Robu, ar trebui să examineze mai întâi capacitățile tehnice pentru importul de gaz din trei surse - Ucraina, România sau Polonia, susține expertul.

”Ne-am întors la problema securității în energetică, când avem resurse din trei puncte. Chiar dacă o să fie rău, o să fie rău parțial, dar nu 100%, în cazul în care o sursă refuză”, a spus Sergiu Robu.

Totodată, Robu consideră că Polonia ar fi o soluție pe termen lung, dar în momentul de față practic de acolo poate fi adus același gaz rusesc.
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Societate
Ioniță: „Noi deja consumăm gaz pe datorie” - care ar fi noul preț pe care îl vom plăti
Luni, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Astăzi la Moscova a plecat pentru negocieri în privința gazului vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Politică
Spînu merge iarăși în Rusia pentru a negocia prețul gazului pentru Moldova
Fluxul de știri
0