Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ioniță: „Noi deja consumăm gaz pe datorie” - care ar fi noul preț pe care îl vom plăti

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Abonare
Economistul Veaceslav Ioniță a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova cum este calculat prețul la gaz și cât ar putea să plătească moldovenii după prelungirea contractului actual cu Gazprom.
CHIȘINĂU, 21 aug - Sputnik. Expertul Veaceslav Ioniță a menționat în emisie la Radio Sputnik Moldova că în prezent Moldovagaz cumpără gaz la un preț ridicat, de 790 de dolari mia de metri cubi, dar acest preț nu se reflectă în tarif.
Precizarea a fost făcută în condițiile în care în Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare. Autoritățile susțin că negociază și cu alte guverne asigurarea țării cu gaze, dar în același timp continuă discuțiile cu Federația Rusă.

„ANRE face acum o mare greșeală că ne bagă pe noi în ajun de iarnă, în condițiile unor posibile majorări de prețuri de achiziție, în datorii. În prezent, noi consumăm gazul pe datorie, deoarece tariful actual de 4,9 lei este calculat la prețul gazului mai mic de 200 de dolari, iar noi deja procurăm cu un preț cu mult mai mare”, a precizat economistul.

Expertul afirmă că, cel mai probabil, va crește prețul la gazele naturale.
„Văd șanse destul de mici să semnăm un contract la condițiile pe care le-am avut până la neplăcuta formulă nouă din ianuarie 2021. Ar fi bine el puțin să avem o formulă tranzitorie, pentru ca gazul să oscileze undeva între prețul pe care noi ne-am fi deprins să-l plătim - 250 de dolari și 790 de dolari. Să fie ceva între aceste două prețuri. Cam aici se duc negocierile”, susține Ioniță.
Treptat se va majora și tariful la gazele naturale, adică prețul majorat se va reflecta și în facturi.
„Recomandarea mea este ca ANRE, când va purcede la majorarea de preț, să nu o facă brusc, ci treptat, o dată la 2-4 luni. Iar Guvernul să facă o subvenție la consumul de până la 100 de metri cubi de gaz, astfel încât să acopere o parte din această majorare de tarife”, a spus expertul.
Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Societate
Spînu spune că nu vom îngheța. Există sau nu riscuri de începere a sezonului de încălzire
Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Astăzi la Moscova iarăși a plecat pentru negocieri ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, dar și vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski.
Fluxul de știri
0