EX-deputat: Regimul stării de urgență permite schimbarea șefului ”Moldovagaz”
© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
Liviu Vovc a atras atenția asupra dispozițiilor Legii privind regimul stării de urgență care permit destituirea din funcție a conducătorilor unor întreprinderi.
CHIȘINĂU, 22 oct. - Sputnik. Fostul deputat în Parlamentul Moldovei Liviu Vovc consideră că șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, ar putea fi destituit din funcție în perioada stării de urgență.
Vineri Guvernul s-a adresat Parlamentului cu cererea de a impune stare de urgență în țară pentru o perioadă de 30 de zile.După cum explică Executivul, starea de urgență este introdusă în țară pentru ca Comisia pentru Situații Excepționale să poată aloca operativ bani companiei de stat Energocom în vederea achiziționării gazului și menținerii presiunii în sistem.
”Urmează să vedem argumentarea Comisiei Situații Excepționale și măsurile care planifică să le ia. P.S. ca idee: daca s-a declarat că e vinovată de criză Moldovagaz, pe perioada stării de urgență poate fi schimbat directorul”, a scris Vovc pe pagina sa de Facebook.
În continuare, fostul deputat a publicat dispozițiile Legii 212 cu privire la regimul stării de urgență.
Astfel, pe durata stării de urgență pot fi aplicate următoarele măsuri:
evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;
instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;
dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;
introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;
stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamînat;
modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;
interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;
introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii;
aplicarea altor măsuri necesare.
Anterior, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că compania „Moldovagaz nu se ține de cuvânt și nu menține presiunea necesară în rețea".
Președintele întreprinderii, Vadim Ceban, i-a răspuns mai târziu că ”luarea deciziilor și asumarea responsabilității este obligațiunea directă a fiecărui conducător”.
"Pe parcursul vieții, nu m-a încercat niciodată gândul să mă eschivez de la responsabilitate, indiferent cu ce m-aș fi ocupat! Vă asigur că și în situația de astăzi voi face tot ce depinde de mine pentru a reacționa cu maximum de profesionalism, ținând cont de toate variabilele", a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.
Situația privind gazele în Moldova
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor privind prelungirea acestuia, Moldova va cumpăra gaze cu 790 dolari pentru mia de metri cubi, care este mai mic decât prețul la care este livrat în Europa.
Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat în cadrul unui briefing din 11 octombrie că a rugat furnizorul de gaze în Moldova să prelungească contractul în condițiile precedente, ținând cont de relațiile de afaceri îndelungate.
Miercuri, 13 octombrie, în Moldova a fost declarată ”stare de alertă” în sectorul energetic, în legătură cu criza gazelor.
Potrivit lui Spînu, statutul „stare de alertă” are scopul să pregătească întreprinderile din sectorul energetic „pentru orice scenariu” și să prevină apariția unor situații excepționale. Ministrul a mai informat că guvernul a dispus alocarea păcurii din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaz la întreprinderile energetice.
În momentul de față, Spînu și vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski se află la Moscova, unde continuă negocierile în vederea prelungirii contractului dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom”.
În opinia lui Ceban, este obligațiunea directă a fiecărui conducător să ia decizii și să-și asume responsabilitatea.
"Pe parcursul vieții, nu m-a încercat niciodată gândul să mă eschivez de la responsabilitate, indiferent cu ce m-aș fi ocupat! Vă asigur că și în situația de astăzi voi face tot ce depinde de mine pentru a reacționa cu maximum de profesionalism, ținând cont de toate variabilele", a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.