Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Criza gazelor a stins „Focul veșnic”: Decizia Ministerului Apărării

© Sputnik / Александр СвязинLa Chișinău a fost stins „Focul veșnic”
La Chișinău a fost stins „Focul veșnic” - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Starea de urgență a început în Moldova cu sistarea furnizării gazului către „Focul veșnic” de la Complexul memorial „Eternitate”.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. După ce deputații au decretat stare de urgență în domeniul gazelor naturale, Ministerul Apărării a hotărât să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale a „Focului veșnic” de la Complexul Memorial „Eternitate”. Ministerul de resort a precizat că decizia a fost luată până la remedierea sistemului de injecție a gazelor.
Totul se întâmplă în contextul în care Guvernul a venit în Parlament cu hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile, iar Legislativul a adoptat-o. Decizia a fost luată după ce, potrivit premierului, negocierile care au avut ieri la Moscova privind livrarea gazelor către Republica Moldova nu au avut rezultatul așteptat.
Potrivit Ministerului Apărării, flacăra de la Complexul memorial „Eternitate” a fost preluată de militarii Companiei Garda de Onoare din cadrul Regimentului de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” și transportată la Muzeul Gloriei Militare din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare”.

„În contextul situației create, Ministerul Apărării a solicitat companiei „Chișinău-gaz” să deconecteze astăzi alimentarea cu gaze naturale a „focului veșnic”. Scurgerile de gaze naturale, în astfel de cazuri, pun în pericol securitatea publică”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Autoritățile spun că au decis să recurgă la această măsură în contextul scăderii presiunii gazelor în țevile de alimentare, dar și din motivul vântului puternic, care provoacă autostingerea „Focului veșnic”.
Amintim că pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să instituie starea de alertă în sectorul gazelor naturale pe motiv că nu a fost semnat deocamdată un nou contract de livrare a gazelor cu Gazprom.
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Politică
Fostul ministru al Justiției critică decizia de instituire a stării de urgență
Precizăm că începând de astăzi pe întreg teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în domeniul aprovizionării cu gaze naturale. O decizie în acest sens a fost luată de deputați la propunerea Guvernului.
Contractul dintre ”Moldovagaz” și ”Gazprom” a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. ”Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0