Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Chicu, despre negocierile cu Gazprom: Rusia nu șantajează - e o naivitate să crezi așa

© Sputnik / OsmatescoIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Abonare
Fostul premier Ion Chicu a comentat speculațiile potrivit cărora Moscova ar șantaja Chișinăul în procesul de negociere pentru prelungirea contractului cu Gazprom.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Fostul premier Ion Chicu susține că Federația Rusă nu șantajează Republica Moldova cu privire la reglementarea transnistreană, în procesul de negocieri pentru asigurarea țării cu gaze naturale, așa cum s-a speculat anterior.
Declarația a fost făcută în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare. Autoritățile susțin că negociază și cu alte guverne asigurarea țării cu gaze, dar în același timp continuă discuțiile cu Federația Rusă.
„Pornesc de la ideea că toți participanții la formatul „5+2” doresc să găsească o soluție la problema transnistreană, inclusiv Rusia. Nu pot să afirm că rușii se gândesc că e o conjunctură favorabilă pentru ei și ar vrea să utilizeze problema gazelor pentru soluționarea problemei transnistrene. E o naivitate. Asta nu se întâmplă. Eu nu pot să-i înțeleg pe cei care speculează cu asemenea fapte „fierbinți”. În plus, noi nu avem așa o poziție puternică pe subiectul transnistrean, încât rușii să facă cedări pe partea de gaze”, a remarcat Ion Chicu.
Fostul premier l-a criticat dur pe ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care întreprinde astăzi o vizită repetată în Federația Rusă, după ce anterior a revenit de acolo fără rezultate palpabile și a făcut aluzii că Moscova ar „șantaja” Chișinăul.
„Atunci când principalul nostru negociator cu câteva zile în urmă iese la tribuna Parlamentului și zice că acei cu care eu negociez „ne șantajează”, el practic se împușcă în picior. Ce să discute el acum la Moscova? (...) Moscova nu crede în lacrimi, mai ales dacă lacrimile sunt false”, a spus Ion Chicu.
Fostul șef de Guvern a fost întrebat dacă în discuțiile anterioare cu Gazprom s-a aplicat tactica șantajului, așa cum pretinde acum Andrei Spînu că s-ar întâmpla în procesul de negocieri.
„Noi nu am declarat niciodată că suntem șantajați, dar tot timpul, în orice negocieri, simțim poziția și interesele partenerilor care stau la masa de negocieri. Pentru că negocierea este un exercițiu de atingere a unui compromis”, a spus Ion Chicu.
Chicu a criticat și deplasările pe care le efectuează reprezentanții guvernării în alte state, pentru a identifica surse alternative de asigurare cu gaze.
„Eu cred că orice om înțelept sau, care are un pic de rațiune înțelege că, în condițiile actuale, de criză, nu poate Polonia să-ți dea gaz acum, nici România și nici Ucraina.

Încercarea asta de a merge pe acolo este așa un fel de fortificare a pozițiilor de negociere cu Rusia. Acum, și România, și Polonia, și Ucraina primesc gazul, direct sau indirect, de la ruși. Nu vă supărați, trebuie să-ți tratezi partenerii cu respect”, a remarcat interlocutorul.

Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova.
Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la summit-ul Platforma pentru Crimeea - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Editoriale
Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă.
Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Astăzi la Moscova iarăși a plecat pentru negocieri ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, dar și vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski.
Fluxul de știri
0