Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Judecătorii și procurorii vor fi lipsiți de un vechi și mare privilegiu

© Pixabay / ID 7515461Judecător
Judecător - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Abonare
Guvernul Nataliei Gavrilița a avizat pozitiv un proiect de lege care îi va priva pe judecători și procurori pe un privilegiu de care aceștia s-au bucurat timp de decenii.
CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Judecătorii și procurorii vor fi admiși în avocatură în baza examenului de calificare, nu cum se proceda până în prezent - în mod automat după demisie.
Acest lucru îl prevede un proiect de lege, elaborat de deputații majorității parlamentare prin care se vor opera amendamente la Legea cu privire la Avocatură.
Potrivit acestui proiect de lege, judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care doresc să fie admiși în avocatură vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului.
Totodată, până la susținerea examenului, candidații vor fi obligați să urmeze cursuri în volum de cel puțin 20 de ore, în materia deontologiei profesionale a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii.
Guvernul a aprobat miercuri un avizul la proiectul privind modificarea Legii cu privire la Avocatură. Guvernul afirmă că acest privilegiu "a transformat profesia de avocat într-un refugiu pentru juriștii plecați din alte profesii din cauza motivelor compromițătoare".
Proiectul de lege cu privirre la amendarea Legii Avocaturii urmează să fie examinat în ședința de astăzi a Legislativului.
Mai precizăm că autorii proiectului - deputații PAS - promovează acest proiect de lege dat fiind că în viitorul apropiat urmează a fi propusă spre examinare şi adoptare un proiect de lege privind evaluarea extraordinară a procurorilor şi judecătorilor. Astfel, majoritatea PAS și Guvernul Gavrilița doresc să-i scoată în general din sistemul justiției și să nu-i admită nici în avocatură de judecătorii și procurorii corupți sau care eventual sunt indezirabili noului regim.
Maia Sandu si Gianni Buquicchio - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Politică
Cum a explicat Sandu arestarea lui Stoianoglo în fața lui Buquicchio
Fluxul de știri
0