Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spînu spune că nu vom îngheța. Există sau nu riscuri de începere a sezonului de încălzire

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
Există sau nu riscuri de începere a sezonului de încălzire? Răspuns la această întrebare a oferit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe.
CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. La moment nu există careva riscuri de începere a sezonului de încălzire. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unui briefing de presă.
”La moment nu există careva riscuri de începere a sezonului de încălzire. Am luat decizia ca Termoelectrica, care gestionează sistemul de încălzire în Chișinău, să treacă la păcură. Este un mecanism legal”, a comunicat Spînu.
Totodată, ministrul a menționat că la sfârșit de săptămână Guvernul va mai aloca din rezerva de stat circa 16 mii 500 de tone de păcură, iar la etapa actuală nu există niciun risc ca Termoelectrica să nu aibă păcură pentru sezonul de încălzire.
”Vineri vom aproba o altă hotărâre de Guvern în care vom aloca din rezerva de stat aproximativ 16 mii 500 de tone de păcură și mai avem rezerva de stat care este cu titlu secret”, a menționat ministrul.
În data de 22 octombrie, în Capitală va fi dat startul sezonului de încălzire. Anunțul a fost făcut de Primăria Chișinău, care a menționat că măsura vizează toți consumatorii municipiului.
Încălzire - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Societate
Start sezonului de încălzire: Când va fi dată căldura în casele chișinăuienilor
În același timp, ieri, în raionul Sângerei a fost instituit un program de livrare a agentului termic în școli, grădinițe și spitale. Astfel, instituțiile publice vor fi încălzite doar câteva ore pe zi.
Amintim că în aceste zile ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost în Polonia, unde a purtat discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova. Deocamdată, Spînu nu a putut raporta unele rezultate și a declarat că partea poloneză urmează să analizeze modalitățile și capacitățile de livrare pentru Republica Moldova.
Anterior, Spînu a fost și la Sankt Petersburg, de unde a venit tot fără rezultate. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Отопление - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Societate
Grădinițele, școlile și spitalele din Sângerei vor avea căldură doar câteva ore pe zi
Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Săptămâna trecută, Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.
În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Politică
Spînu merge iarăși în Rusia pentru a negocia prețul gazului pentru Moldova
Fluxul de știri
0