Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

La Moscova, după gaz: Cine va purta negocieri cu reprezentanții Kremlinului

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaConductă de gaz
Conductă de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Abonare
Astăzi, vicepremierul pentru Reintegrare și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pleacă la Moscova pentru a continua negocierile cu Federația Rusă privind livrarea gazelor naturale.
CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pleacă astăzi la Moscova. Principalul subiect care va fi abordat în cadrul vizitei va fi livrarea gazelor naturale de către Gazprom în Republica Moldova.
Se întâmplă în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare. Autoritățile susțin că negociază și cu alte guverne asigurarea țării cu gaze, dar în același timp continuă discuțiile cu Federația Rusă.
În cadrul unei conferințe de presă, prim-ministrul Natalia Gavrilița a informat că vicepremierul pentru reintegrare va avea mai întâi discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale a Federației Ruse pentru a duce negocierile la bun sfârșit în condiții favorabile ambelor părți. Totodată, Gavrilița a precizat că sunt unele detalii în procesul de negocieri cu Federația Rusă care nu pot fi făcute publice la moment.
Inițial s-a anunțat că în capitala Rusiei merge Vlad Kulminski, apoi s-a aflat că la Moscova merge și Andrei Spînu.
„Împreună cu Vlad Kulminski voi fi la Moscova, unde voi discuta cu administrația prezidențială despre problemele pe care le avem pe agenda comună, mă refer la agenda de gaze. De asemenea, vom continua să discutăm referitor la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom astfel ca să asigurăm securitatea țării în această perioadă rece a anului”, a declarat Spînu în cadrul unei conferințe de presă.
Vizita lui Spînu la Moscova este precedată de o vizită oficială în Polonia, tot pe subiectul furnizării gazului natural către Republica Moldova. Spînu nu a oferit detalii concrete privind acțiunile care urmează a fi întreprinse în acest sens. Acesta a declarat însă că partea poloneză urmează să analizeze modalitățile și capacitățile de livrare pentru Republica Moldova.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Societate
Spînu spune că nu vom îngheța. Există sau nu riscuri de începere a sezonului de încălzire
Amintim, anterior, Spînu a fost și la Sankt Petersburg, de unde a venit tot fără rezultate. Minisitrul a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general al Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Politică
Spînu merge iarăși în Rusia pentru a negocia prețul gazului pentru Moldova
Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0