Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu, despre gaz: Riscăm să înghețăm țara, oamenii și economia - iată cât am putea plăti

© Sputnik / Mihai CarausIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2021
Abonare
Fostul prim-ministru Ion Chicu a evaluat, în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova, care ar putea fi prețul la gaz după negocierile pe care le poartă Guvernul Gavrilița.
CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Ion Chicu a menționat în studioul Sputnik Moldova că este exclus ca Moldova să negocieze un preț mic la gaz, la fel cum a fost anterior.
Declarația a fost făcută în condițiile în care Moldova se confruntă cu o criză a gazelor naturale, după ce actualul contract cu Gazprom a expirat și a fost prelungit cu o lună, însă, potrivit noilor prevederi, gazul este comercializat la un preț semnificativ mai mare. Autoritățile susțin că negociază și cu alte guverne asigurarea țării cu gaze, dar în același timp continuă discuțiile cu Federația Rusă.
„Nu îmi fac iluzii. Va fi un preț foarte mare, eu mă tem să nu fie chiar cel care a fost în octombrie”, a declarat fostul prim-ministru.
Chicu afirmă că dificultățile nu se rezumă la semnarea unui contract cu Gazprom. Acest lucru nu ne poate oferi garanții, întrucât în aceste momente Moldovagaz nu poate efectua plăți curente către concernul rus.
„Moldovagaz nu e în stare să achite livrările curente din octombrie, pentru că tariful este calculat la un preț de 150 de dolari pentru mia de metri cubi. Chiar dacă Spînu revine cu un contract pe termen lung încheiat cu Gazprom, putem să ne pomenim fără gaze. Dacă va fi majorat tariful, vor veni facturile și oamenii nu vor putea plăti. (...) Noi riscăm să înghețăm țara, oamenii și economia”, a atras atenția fostul premier.
Dacă criza energetică nu se va încheia curând, ar fi rezonabil ca Guvernul să instituie stare de urgență în sectorul energetic, consideră Ion Chicu.
„O măsură ar fi chiar instituirea stării de urgență. Noi nu avem acum o situație mai simplă decât pandemia sau secetă. (...) Rezerva de păcură depozitată pentru situații chiar excepționale este folosită deja acum. Proastă a fost această decizie”, a spus interlocutorul.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la summit-ul Platforma pentru Crimeea - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Editoriale
Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă
Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă.
Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Astăzi la Moscova iarăși a plecat pentru negocieri ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, dar și vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski.
Fluxul de știri
0