Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Trecem sau nu la ora de iarnă: Ce a decis Guvernul

© Pixabay / congerdesignЧасы
Часы - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
Republica Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă. Totuși, Guvernul a aprobat un proiect de lege ce vizează unele schimbări.
CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, miniștrii au dat aviz pozitiv unui proiect de lege ce prevede renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Totuși, în ultimul weekend din această lună, Moldova va merge în pas cu alte state și va trece la ora de iarnă, probabil pentru ultima dată.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat măsura și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.
Reieșind din faptul că Republica Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice a Uniunii Europene prin intermediul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Guvernul a decis să se racordeze decizia la ceea ce se întâmplă în UE, pentru a fi în aceiași oră cu statele vecine.
„Se indică necesitatea corelării deciziilor naționale ale Republicii Moldova cu privire la schimbarea sezonieră a orei sau renunțarea la o asemenea schimbare cu deciziile aplicate în cadrul Uniunii Europene, precum și în țările vecine pentru a evita eventualele impedimente pentru serviciile de transport de persoane și mărfuri”, se menționează în avizul Guvernului.
Inițiativa legislativă a fost propusă în august de către deputatul Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov. În avizul pe care l-au aprobat miniștrii se menționează că deși țara noastră nu este membră a Uniunii Europene, totuși Republica Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice a Uniunii Europene prin intermediul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
În Moldova, ora exactă este determinată de poziționarea geografică longitudinală a Chișinăului, iar diferența față de ora de Greenwich este de plus două ore.
„Republica Moldova face parte din Europa de Est, unde fusul orar reprezintă UTC+ 2 (ora universală coordonată). Datorită fusului orar, ora exactă din Republica Moldova este identică cu ora exactă din țările vecine Romania și Ucraina, precum și Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru, Siria, Libia, Egipt”, se mai scrie în document.
Tradițional, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021 ar urma să trecem la ora de iarnă. Acele ceasului se dau cu o oră înapoi, iar ora 04:00 va deveni ora 03:00. Astfel, ziua de 31 octombrie 2021 va fi cea mai lungă zi a anului, având teoretic 25 de ore.
Menționăm că dacă acest proiect va fi votat de deputați, atunci țara noastră nu va mai schimba ora în ultimul weekend de martie și în ultimul weekend din octombrie.
Adrian Lupușor - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2020
Republica Moldova
Trecerea la ,,ora de iarnă”: Cum ne influențează organismul
Ora de iarnă este considerată însă ora standard. Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.
Fluxul de știri
0