Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu nu poate raporta un rezultat al vizitei sale în Polonia privind importul de gaz

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a revenit din Polonia, unde a discutat despre furnizarea gazului către Republica Moldova. În cadrul unui briefing de presă, oficialul a comunicat despre reușitele vizitei sale de lucru.
CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Andrei Spînu nu poate raporta un rezultat al vizitei sale în Polonia în vederea importului gazelor naturale. El a spus că polonezii urmează să analizeze modalitățile și capacitățile de livrare pentru Republica Moldova.
Asta ar însemna că, deocamdată, polonezii nu sunt gata să ne spună dacă au suficient gaz să livreze țării noastre.

”Am discutat cu compania PGNiG din Polonia despre posibilitatea de a cumpăra gaz inclusiv din rezervele care sunt stocate în Ucraina. Am discutat posibil import de gaze inclusiv din Polonia, prin tranzit prin Ucraina. La moment, partea poloneză analizează care sunt modalitățile și capacitățile care ar putea să le livreze în Republica Moldova”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Totodată, ministrul a menționat că problema gazului este una complicată nu doar în Republica Moldova, ci la nivel european.
În perioada 18-19 octombrie, ministrul Spînu a fost în Polonia și a avut mai multe întâlniri la nivel înalt, unde a discutat despre furnizarea de gaze naturale și soluțiile de depășire a crizei actuale în Republica Moldova.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Politică
Spînu merge iarăși în Rusia pentru a negocia prețul gazului pentru Moldova
Amintim că în aceste zile ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost în Polonia, unde a purtat discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova. Asta după ce anterior a fost la Sankt Petersburg, de unde a venit fără rezultate. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Săptămâna trecută, Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Economie
Vom avea gaz din Polonia? Primul mesaj al ministrului Spînu
Fluxul de știri
0