Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert: Cine este vinovat de criza energetică fără precedent din Moldova

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
Fostul ministru al Economiei a explicat care sugestii din partea Rusiei au fost ignorate de autoritățile moldovenești, ce este primordial în politica economică internă a Moldovei și de ce drept s-a privat actualul guvern.
CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Maia Sandu a declarat, imediat după întâlnirea la Chișinău cu șeful adjunct al administrației președintelui rus Dmitri Kozak, că chestiunea privind noul contract de furnizare a gazelor pentru Moldova nu este treaba guvernului.
În cadrul acestei întâlniri, Dmitri Kozak a abordat problema gazului și a exprimat poziția Rusiei, dând de înțeles astfel că o consideră pe președinta Moldovei, Maia Sandu, o figură cheie în procesul de negociere. Opinia a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de economistul, fostul viceprim-ministru, ex-ministru al economiei din Republica Moldova Alexandru Muravschi.
„Chiar dacă noul guvern moldovenesc activează abia de două luni, problema energetică în Republica Moldova a fost întotdeauna și va fi încă foarte mult timp, dacă nu chiar întotdeauna, un aspect cheie al politicii economice interne, de care depind toate celelalte. În aceste două luni nu am auzit niciun cuvânt de la Guvern despre problemele energetice, în pofida apropierii sezonului de iarnă", a spus fostul viceprim-ministru.
Muravschi a amintit că guvernele multor țări s-au preocupat încă în primăvară de crearea unor comisii speciale pentru pregătirea către sezonul de toamnă-iarnă: au studiat contractele, au pregătit combustibilul de rezervă și au verificat existența volumelor necesare.
Kremlin - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Sandu va pleca la Moscova să discute despre gaze? Iată ce spune Gavrilița
De aceea acum, a continuat expertul, când Moldova nu a făcut toate acestea, dar în schimb Guvernul l-a băgat ”în trenul plecat din gară” pe tânărul viceprim-ministru care nu are habar de sectorul energetic, care nu este o figură indicată pentru negocieri de acest nivel, este ridicol să vorbim despre propria inocență, tendințele mondiale și incapacitatea de a se ajunge la un acord.
"Am fi putut vorbi despre asta dacă Guvernul ar fi lucrat într-adevăr asupra acestei probleme încă de la bun început. Însă din moment ce nu s-a muncit în acest sens, atunci nici guvernul nu are vreun drept să facă astfel de comentarii", a conchis interlocutorul.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Societate
Declarațiile premierului: criza gazelor, relația cu Rusia și majorarea tarifelor
Fluxul de știri
0