Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Moldova, sub Cod Roșu: Autoritățile nu exclud noi restricții anti-COVID

© Inquam Photos / OCTAV GANEABolnav de COVID la spital
Bolnav de COVID la spital - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
De la o zi la alta, numărul de cazuri noi de COVID-19 este în creștere. Totodată, potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Sănătății, în creștere este și rata de decese. Ce măsuri ar urma să întreprindă autoritățile din Sănătate.
CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Doar săptămâna trecută, în Moldova s-au înregistrat 9 902 cazuri de COVID-19. Ceea ce înseamnă că țara noastră se apropie treptat de datele alarmante înregistrate în luna martie a acestui an, atunci când săptămânal erau peste 11 500 de cazuri noi de îmbolnăvire.
În cadrul conferinței de presă organizate de Ministerul Sănătății, secretarul de stat Svetlana Nicolaescu a declarat că Republica Moldova se află sub Cod Roșu, ceea ce însemnă că țara noastră a depășit cifra de 250 de cazuri de COVID-19 la 100 de mii de oameni și înregistrează în prezent cifra de 265 de cazuri la 100 de mii de persoane.
Totodată, în creștere este și rata de mortalitate. Doar săptămâna trecută, în țară s-au înregistrat 217 decese, cu 27 la sută mai mult decât acum două săptămâni. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, municipiul Chișinău și Bălți are cea mai mare incidență.
Raioanele Glodeni, Anenii Noi, Sângerei și Basarabeasca la fel au depășit pragul roșu, ceea ce înseamnă că înregistrează peste 250 de cazuri la 100 de mii de persoane. Svetlana Nicolaescu a precizat că, în funcție de evoluția situației epidemice din aceste raioane, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică va adapta măsurile existente și nu este exclus ca să fie impuse noi restricții.
Secretarul de stat a mai specificat că, în legătură cu alegerile locale care urmează să se desfășoare în municipiul Bălți, dar și în alte localități, CNESP se va întruni în ședință și va decide măsurile care trebuie să fie respectate în perioada electorală și în ziua alegerilor.

Totodată, conform datelor prezentate, în prezent, peste 90 la sută din cele peste trei mii de paturi destinate pacienților cu COVID-19 sunt ocupate. Autoritățile din Sănătate susțin că în țară mai există o capacitate de aproximativ o mie de paturi, care pot fi activate pentru persoanele infectate cu noul virus, dar acest lucru va însemna „o povară semnificativă asupra lucrătorilor medicali și asupra sistemului medical”, a precizat secretarul de stat.

Svetlana Nicolaescu a mai precizat că în secțiile de Terapie Intensivă nu mai sunt paturi libere și că imediat ce se eliberează vreun pat, alt pacient îl ocupă.
În context, în cadrul conferinței de presă, s-a discutat și despre procesul de vaccinare împotriva COVID-19. Potrivit responsabililor din cadrul ministerului, ritmul de vaccinare stagnează, iar până acum s-au vaccinat doar 24 la sută din cetățeni, majoritatea fiind persoane în vârstă, iar tinerii fiind într-un procent foarte mic.
Ministerul Sănătății  - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Coronavirus
Ministerul Sănătății, despre copilul din Moldova depistat în Israel cu noua variantă Delta
Svetlana Nicolaescu a menționat că autoritățile întreprind diverse măsuri de încurajare a populației să se imunizeze. Totodată, secretarul de stat a declarat că, în curând, cei care s-au vaccinat peste hotarele țării vor putea introduce certificat lor de vaccinare în sistemul național de evidență. Astfel, autoritățile din Sănătate vor cunoaște cine s-a imunizat în afara țării. Cu detalii referitoare la introducerea în baza de date a celor imunizați în străinătate, Nicolaescu a spus că ministerul va reveni la începutul săptămânii următoare.
De la începutul pandemiei, peste 321 de mii de moldoveni s-au îmbolnăvit de COVID-19, dintre care 300.697 s-au vindecat, iar 7.346 de persoane au pierdut lupta cu virusul.
În Republica Moldova valul patru al infectărilor cu noul tip de coronavirus a început la mijlocul lunii august. Până atunci statistica zilnică a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 nu depășea cifra de o sută de bolnavi, însă în a doua jumătate a lunii aceasta a început a crește vertiginos.
Potrivit premierului Natalia Gavrilița, Republica Moldova încă nu a depășit un nou prag de alertă, care presupune noi restricții în societate.
”Am adoptat încă în septembrie un sistem predictibil bazat pe numărul de incidență și gradele de alerta. Dacă vom trece de un anumit prag, atunci am putea lua în considerație noi restricții, dar încă nu avem planuri să introducem restricții”, a spus Gavrilița.

Cum se stabilește pragul de alertă:

Prag de alertă verde - mai puțin de 50 la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă galben - între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă portocaliu - între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă roșu - 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Fluxul de știri
0