Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se va întâmpla cu cariera din Ucraina a Republicii Moldova: ce spune Procuratura

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaCarieră
Carieră - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
Politicienii trag un semnal de alarmă, declarând că Moldova ar putea pierde cariera de piatră concasată din Pervomaisc, regiunea Nicolaev, Ucraina.
CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Procuratura Generală a dezvăluit detalii din dosarul penal cu privire la încercarea de a lipsi Moldova de proprietatea sa din Ucraina. Este vorba despre carieră de piatră concasată din Pervomaisc.
Anterior, fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari a declarat că Moldova de-facto a pierdut cariera de piatră concasată din Pervomaisc, regiunea Nicolaev. Potrivit informațiilor sale, autoritatea ucraineană, responsabilă pentru geologie și geodezie, a scos la licitație repetată dreptul de folosință pentru terenul cu piatră. Juridic, acesta se află în gestiunea Întreprinderii de stat subordonate Republicii Moldova.
Slusari ar deține informații că dreptul pentru extragerea zăcământului l-ar putea obține compania unui oligarhului ucrainean ale cărui interese în Moldova ar fi promovate de anumiți funcționari.

Ce spune Procuratura Generală

Procuratura Generală a informat în context că o cauză penală în acest sens a fost pornită în februarie 2021, iar circumstanțele invocate de fostul parlamentar constituie subiectul investigației în dosar.
”Cauza penală vizată se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, care examinează acțiunile pretinse a fi ilegale ale unor factori de decizie din cadrul ÎS „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului”, este precizat într-un comunicat al Procuraturii.
Investigația se desfășoară prin prisma săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit din interes material, în scopul realizării intereselor personale sau în interesul unor terțe persoane, care în consecință au cauzat daune în proporții deosebit de mari, în valoare de aproximativ 22 164 500 lei.
”Până în prezent, Procuratura Anticorupție a efectuat mai multe acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea cercetării circumstanțelor cazului complet, obiectiv și sub toate aspectele”, subliniază instituția.
Майя Санду и Франк-Вальтером Штайнмайером посадили дерево в Ботаническом саду - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Editoriale
Pentru "dragostea" lor, occidentalii cer să le dăm cel mai de preț lucru
Instituția a mei menționat că în aprilie 2021, organelor competente din Ucraina le-a fost adresată cererea de asistență juridică internațională
”Referitor la acest subiect, Procuratura Anticorupție conlucrează eficient cu oficiul Procurorului General al Ucrainei”, a adăugat Procuratura.
Cariera din Pervomaisc
Cariera din Pervomaisc i-a revenit Moldovei după prăbușirea URSS, în pofida faptului că teritoriul îi aparține Ucrainei.
Ea a funcționat până în 2015, după care Moldova a pierdut dreptul de a o exploata. Fostul administrator a inițiat procesul de insolvență al companiei pentru a intra în posesia bunurilor.
Ulterior, acest proces a fost oprit cu participarea Agenției Proprietății de Stat, după care a fost numit un nou administrator.
În prezent, cariera este inundată, nu este conectată la energia electrică, iar utilajul este inoperant. Din cauza lipsei licenței și a permisului de activitate, este imposibil să se producă explozii, necesare pentru exploatarea carierei.
Anul acesta, Parchetul General a deschis inițierea unui dosar penal pentru tentativa de a lipsi Moldova de dreptul de proprietate asupra carierei.
Fluxul de știri
0