Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Pentru "dragostea" lor, occidentalii cer să le dăm cel mai de preț lucru

© Photo : Secția comunicare cu mass-media a Aparatului Președintelui Republicii MoldovaМайя Санду и Франк-Вальтером Штайнмайером посадили дерево в Ботаническом саду
Майя Санду и Франк-Вальтером Штайнмайером посадили дерево в Ботаническом саду - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Abonare
Nu va-ți întrebat niciodată de ce le-am devenit dintr-o dată atât de dragi occidentalilor, de ce le-am căzut tronc la inimă și dacă cu adevărat dragostea lor este necondiționată?
Cu ce le va plăti Moldova occidentalilor pentru laudele excesive aduse Maiei Sandu, pentru pomenile făcute țării noastre (doar președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, ne-a dat de pomană 10 milioane de euro) și pentru investițiile pe care occidentalii le fac la noi și promit să vină cu și mai mulți bani (bineînțeles, investițiile deja nu mai sunt binefaceri, filantropie, ci business, chiar mai mult - un mijloc de obținere a supra-veniturilor)? Cunoașteți? Nu? Nici eu, dar bănuiesc.
Cu toții știm că nimic în lumea aceasta nu este pe gratis, nici măcar dragostea occidentalilor pentru Moldova, care a răbufnit imediat după victoria Maiei Sandu la prezidențialele de anul trecut. Și dragostea occidentalilor trebuie plătită chiar dacă ea nu este întru totul sinceră: Occidentul îi iubește pe moldoveni nu pentru că ar avea mare drag de ei, ci doar pentru a ține Moldova în zona lor de influență, ca să nu ajungă cumva în brațele rușilor. De aici și această risipă de laude exagerate până la indecență, de promisiuni și ceva… pomeni, care bineînțeles nu sunt pe potriva laudelor și a promisiunilor, ci mult mai modeste.
Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Editoriale
Dovedit: Uniunea Europeană își bagă coada în justiția moldovenească

Ne vor pământul în schimbul pomenilor

Întâmplător sau nu, cu puțin timp înainte de vizita pe care președintele Germaniei Steinmeier a efectuat-o în Republica Moldova, Asociația Investitorilor Străini (FIA) a publicat online și a prezentat public Cartea Albă 2021, care, după cum precizează autorii lucrării, însumează propunerile investitorilor străini pentru îmbunătățirea climatului investițional în Republica Moldova. Printre mulțimea de propuneri făcute de investitorii străini (multe dintre ele pertinente, care pot aduce efecte benefice economiei moldovenești), este una care, în opinia mea, indică prețul pe care actuala guvernare s-a angajat să-l plătească în schimbul dragostei cu care ne-a copleșit Occidentul: să li se acorde străinilor dreptul de a procura terenuri agricole în țara noastră.
Mai exact, investitorii străini cer amendarea Legii din 25 iulie 1997 cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare al pământului. Aceasta prevede că "Dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinație agricolă aparține statului, persoanelor fizice cetățeni ai Republicii Moldova, precum și persoanelor juridice al căror capital social nu conține investiții străine".
Iată cum își formulează investitorii străini recomandarea în capitolul Subiecte Funciare din Cartea Altă 2021: "Investitorii străini recomandă și consideră rațională modificarea legislației (art. 6 al Legii nr. 1308-XIII din 25 iulie 1997 cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare al pământului) în sensul excluderii normelor care îngrădesc dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinație agricolă al persoanelor juridice, cu capital social străin integral sau parțial".
© Screenshot / Asociația Investitorilor Străini (FIA) Cartea Albă 2021
Cartea Albă 2021  - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Cartea Albă 2021
Între argumentele aduse în favoarea unei astfel de amendări a Legii cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare al pământului, este faptul că restricția care interzice procurarea pământului de către străini contravine Directivei Europeană 88/361 / CEE; și p.2.4.2 (31) din Planul de acțiune Moldova-UE.
Drept argument ei aduc faptul că terenurile aflate în proprietatea moldovenilor sunt pârloagă, iar cele arendate de către străini "au un nivel tehnologic european, asigurând cu locuri de muncă populația și contribuind substanțial la formarea bugetelor locale și de stat".

Un plan diabolic

Ca să poată acapara mai ușor pământul moldovenilor, investitorii străini propun un mecanism de consolidare a lor, care, pur și simplu, îi va obliga pe proprietarii de terenuri "să adere la proiectul de consolidare".
"Considerăm necesară revizuirea reglementării actuale încorporate în Capitolul X din Codul funciar, în ceea ce privește consolidarea terenurilor, precum și includerea unor norme imperative, care vor prevedea obligația proprietarilor de teren, care dețin nu mai mult de 10 la sută din câmpul (masivul) consolidat, să adere la proiectul de consolidare și să prelucreze terenurile egale ca bonitate și suprafață, amplasate în raza teritorial-administrativă a aceleiași localități", cer investitorii străini în Cartea Albă.
© Screenshot / Asociația Investitorilor Străini (FIA) Cartea Albă 2021 a Asociației Investitorilor Străini (FIA)
Cartea Albă 2021 a Asociației Investitorilor Străini (FIA)  - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Cartea Albă 2021 a Asociației Investitorilor Străini (FIA)

Investitorii străini vor nu să lucreze pământul, ci să-i ”prelucreze” pe moldoveni

Dar planul lor de acaparare a terenurilor agricole nu se oprește aici. Ei vor să-i îndatoreze pe cei care nu-și pot lucra terenurile ca mai apoi acești să le cedeze lor aceste proprietăți.
"Totodată, este necesară înserarea unei norme juridice în art. 79 din Codul Funciar, referitor la obligativitatea de despăgubire a investitorului, care în scopul asigurării integrității plantațiilor sale, a prelucrat terenul proprietarului neglijent (proprietarul terenului/terenurilor pârloagă)", scriu investitorii străini.
Apropo, domnilor investitori străini, pământul nu se "prelucrează", ci se "lucrează". Dar cu adevărat ceea ce vreți să faceți Dvs. este nu să lucrați pământul, ci să-i prelucrați pe moldoveni ca să vi-l cedeze pe nimic, pe câțiva bănuți.
Că oamenii de afaceri occidentali sunt lacomi și rapace - o știm cu toții. Priviți peste pârâu să vedeți cum au sfâșiat România și o mai fac și acum. Problema noastră acum este alta: ce vor face noile autorități de la Chișinău, în frunte cu Maia Sandu, le vor da voie occidentalilor să sfâșie și Republica Moldova, vor adopta un nou Cod Funciar așa cum vor occidentalii sau îi vor refuza? Sau poate vor crea condiții ca, în sfârșit, moldovenii să poate ei înșiși să-și lucreze terenurile, să stăpânească pământul care le-a fost lăsat de la Dumnezeu?
Să vedem ce spune Maia Sandu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Editoriale
De ce Maia Sandu seamănă atât de mult cu Bulă
Fluxul de știri
0